Energetika

Sledeće godine se završava novi blok u termoelektrani Kostolac

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo prisustvovale isporuci poslednjeg kontigenta opreme za izgradnju novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac, koji je stigao brodom na gradilište u Kostolcu.

"Posle tri decenije, Srbija gradi novi energetski pogon koji je od izuzetne važnosti, naročito u vreme energetske krize kada su nam novi kapaciteti proizvodnje električne energije neophodni", poručila je ministarka Đedović.

Ministarka je podsetila da je kapacitet novog bloka 350 megavata, odnosno oko  pet odsto proizvodnih kapaciteta Elektroprivrede Srbije. Ako znamo da u zimskim mesecima uvozimo oko 10 odsto potrošnje električne energije, jasno je koliko će novih  pet procenata doprineti sigurnosti svih nas, navela je Đedović. Novi pogon će  biti  po svim najvišim standardima zaštite životne sredine, najčistiji od svih blokova koje imamo, naglasila je ministarka i zahvalila se radnicima koji rade na projektu. „Trenutno je angažovano 1.000 radnika, a imamo uveravanje da će uskoro biti dodatnih 200 kako bi se pogon završio u predviđenom  roku. Planirano je da na Vidovdan novo postrojenje postavimo na mrežu, a u pogon od oktobra sledeće godine”, izjavila je Đedović.

Ministarka je izrazila zahvalnost  NR Kini, kineskim i srpskim kompanijama koje su angažovane na projektu, istakavši da više od 60 srpskih kompanija uključeno u izgradnju novog bloka. Takođe, zahvalila se i Jugoslovenskom rečnom brodarstvu na pomoći pri dopremanju opreme.

„Posebna zahvalnost rudarima površinskog kopa Drmno čiji će kapacitet ovim projektom biti uvećan za 30 odsto. Hvala svim rudarima u svim našim kopovima, koji naporno rade kako bismo imali dovoljne količine uglja i uvozili što manje električne energije“, dodala je Đedović.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da je dolazak opreme od izuzetnog značaja za održavanje dinamike radova. “Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi završnu fazu. Iako se i dalje  suočavamo sa mnogim izazovima, uverena sam da će kineska kompanija uložiti maksimalne napore uz dragocenu podršku srpskih partnera, kako bi završila izgradnju telmoelektrane u dogovorenom roku”, izjavila je Čen Bo.

Foto – Zoran Petrović, MRE

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!