Propisi

Skraćuju se rokovi za čuvanje dokumenata

U pripremi je Uredba po kojoj će znatno biti skraćeni rokovi obaveznog čuvanja dokumenata, a što znači da preduzeća više neće imati obavezu da čuvaju finansijske izveštaje 20 godina, a fakture deceniju.

Za sada, međutim, nije poznato koliko će ti novi rokovi čuvanja važiti, ali je sigurno da će biti skraćeni.

Takođe, biće usklađen i rok čuvanja sa rokom važenja, pa tako više neće biti situacija kao što je na primer da se dokument čuva tri godine, iako mu je rok važenja samo godinu, piše “Blic”.

Oko 80 odsto informacija državne institucije i privreda širom sveta i dalje čuvaju na papiru, a u Srbiji taj procenat iznosi čak 93 odsto!

Obaveza arhiviranja papirne dokumentacije u našoj zemlji propisana je u periodu od dve pa do 70 godina ili trajno, što neminovno nameće velike troškove.

Samo u Agenciji za privredne registre na upravljanje i čuvanje papirologije se potroši milion evra godišnje, dok je dužina polica te institucije već premašila 30 kilometara!

“Firme su obavezne da čuvaju finansijski izveštaj 20 godina, što je besmisleno, jer čim su ga predali APR-u on je tamo pohranjen i nema potrebe duplo da se čuva. Faktura mora da se čuva 10 godina. Da postoji sistem pri Poreskoj upravi u okviru kojeg bi bile registrovane sve fakture bila bi ista priča kao i sa finansijskim izveštajima, kaže Ivan Radak iz NALED-a.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!