Društvo

Škole u Švedskoj zabranile korišćenje termina "dečak i "devojčica"

Rodno neutralna politika u školama predviđa da se priče, bajke i pesme preispituju, kako bi uključili neutralne porodice, kao što su samohrani roditelji ili istopolne parove i „princeze koje obaraju prinčeve s nogu“.

Od trenutka kada se dete rodi, rodni identitet u velikoj meri određuje kako će se dete oblačiti, koje igračke će im roditelji dati i, na kraju krajeva, kako će se dete ponašati u društvu.

Upravo zbog toga, neke škole u ​​Švedskoj pokušavaju da uklone rodne norme. U švedskim školama ne postoje određena područja za igranje sa lutkama ili građevinskim blokovima. Igračke su strateški raspoređene tako da stvore okruženje koi bi se dečaci i devojčice zajedno igrali.

Dve predškolske ustanove u Švedskoj – Nicolaigarden (Jednakost) i Egalia (Jednakost) ne podstiču rodnu podelu dece, već oni dobijaju slobodu da ospore i pređu granice koje se uspostavljaju pripadanjem određenom polu.

Umesto da podstiču decu da se bave određenim aktivnostima, nastavnici ne dele decu na osnovu pola ili ih suptilno odvraćaju od obavljanja određenih stvari.

Škola je u potpunosti uklonila izraze "devojčica" i "dečak". Umesto toga, trude se da svako dete oslovljavaju imenom ili rodno neutralnim imenom, kao što je “hen” (kokoška). Ali da li je zaista neophodno intervenisati u tako mladom dobu, i koji su dugoročni efekti? Nova globalna studija pokazala je da su mlade devojčice i dečaci ograničeni "rodnim stegama" do najranijeg uzrasta, što izaziva negativne posljedice do kraja života.

Studija globalnog ranog razvoja adolescenta je analizirala kako se rod uči, a zakljucčeno je da se rodni stereotipi uče na nivou kulture i povezani su sa povećanim rizikom od mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema i čvrsto su ukorenjeni u uzrastima od 10 do 14 godine. Studija je utvrdila da ovi stereotipi uvećavaju devojkama rizik od izlaganja fizičkom i seksualnom nasilju, dečijim brakovima i HIV-om, dok za dečake, rizici uključuju zloupotrebu supstanci i samoubistvo.

U Švedskoj, koja je rangirana kao četvrta najnaprednija zemlja u svetu kada je reč o polu, vlada je napravila zajednički napor da naglasi jednakost u Zakonu o obrazovanju. Nakon amandmana na Zakon, koji je uveden 1998. godine, a koji zahteva od škola da rade protiv rodnih stereotipa, Lota Rajalin je u Stokjholmu osnovala prvu rodno-neutralnu predškolsku ustanovu za decu uzrasta do pet godina.

Rodno neutralna politika u školama predviđa da se priče, bajke i pesme preispitaju, kako bi uključili neutralne porodice (samohrane roditelje ili istopolne parove) i „princeze koje obaraju prinčeve s nogu“.

Nastavnici vode računa da preokreti i zapleti u pričama nemaju tradicionalne scenarije, kako bi se osiguralo da oni ne pojačavaju rodne stereotipe.

 

Izvor: CNN

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!