Industrija

Skočila cena aluminijuma

Cena aluminijuma je skočila zbog odluke Australije da zabrani izvoz glinice u Rusiju, što ugrožava proizvodnju moskovskog aluminijumskog giganta “Rusal”-a.

Australijska rudarska kompanija “Rio Tinto”, operater zajedničkog preduzeća ”Queensland Alumina” koje je osnovala s “Rusal”-om, saopštila je da će se pridržavati svih odluka Kanbere, te da je u procesu prekida poslovnih odnosa sa ruskim partnerom nakon napada Moskve na Ukrajinu.

Rusal ima 20 posto udela u zajedničkom preduzeću ”Queensland Alumina”.

Australijski premijer Skot Morison izjavio je da brod koji treba da pristane ove nedelje radi utovarala tereta glinice za Rusiju - ključnog elementa koji se koristi u proizvodnji aluminijuma - neće biti utovaren, objavljujući odluku o embargu na izvoz rude aluminijuma, uključujući boksit.

Australija isporučuje skoro 20 posto glinice u Rusiju.

Cena aluminijuma je na trgovanju na Londonskoj berzi metala (LME) skčila za čak 5,1 odsto na 3.554 dolara po toni. Od početka ove godine, aluminijum je poskupeo za oko 27 procenata, prenosi B92.

Zalihe ovog metala, koji se koristi u gotovo svim industrijama, počev od proizvonje limenki do delova za avione i prozorskih okvira, bile su na izmaku i pre nego što je rat u Evropi izazvao haos na globalnim tržištima robe. Aktuelni razvoj događaja posle austrajijske odluke preti da pojača inflatorni pritisak na globalnu ekonomiju.

Rusija je ključni snabdevač aluminijumom brojnih zemalja, uključujući Tursku, Kinu i Japan.

Iz “Rusal”-a su saopštili da procenjuju uticaj koji će na proizvodnju imati embargo Kanbere. Akcije ruske kompanije su pale za 8,9 odsto na berzi u Hong Kongu nakon vesti iz Australije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!