Agro svet

Skandal u vezi “Agrokora” trese Hrvatsku, ministarka privrede namerno obmanjivala javnost

Potpredsednica Vlade Hrvatske Martina Dalić svesno je obmanjivala javnost o stanju u “Agrokoru”, trudeći se da izvuče korist za sebe, prenose hrvatski mediji.

Kako pokazuju objavljeni mejlovi, o svemu je uredno bio obavešten i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Dalićeva je nakon skandala koji potresa Hrvatsku podnela ostavku, a Plenković je na konferenciji za noviare rekao da su odluku o njenoj ostavci doneli zajedno.

Osnivač “Agrokora” Ivica Todorić, oglasio se na svom blogu nakon što je potpredsednica hrvatske vlade i ministarka privrede Martina Dalić podnela ostavku. On je poručio da je vreme da i premijer Andrej Plenković podnese ostavku.

Iz dokumentacije i mejlova koje poseduje portal Indeks jasno proizlazi kako su premijer Andrej Plenković i ministarka privrede Martina Dalić ne samo namerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u “Agrokoru”, nego su i kao premijer i potpredsednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna grupa, čije je članove birala Dalićeva, mogla da zaradi na poslovima u “Agrokoru” nakon 10. aprila.

Kako pišu hrvatski mediji, vlasnici i predsednici brokerskih kuća, konsultantskih kompanija i advokatskih kancelarija tajno su radili za vladu na pripremi zakona, pa su tako izvukli ličnu korist s obzirom na to da je na kraju, na ime savetničkih usluga, iz Todorićeve bivše kompanije u poslednjih godinu dana izvučeno više od pola milijarde kuna.

Dalićeva, koja je vodila grupu, nikada nije ni sa jednim od članova radne grupe potpisala ugovor, niti im je dala jedan jedini dokument koji bi dokazivao da radna grupa radi za vladu. Radilo se u tajnosti, a Dalićeva je, kako bi u tajnosti sve i ostalo, grupom upravljala preko privatne mejl adrese, a organizovani su i sastanci, piše Index.

Iz dokumentacije je isto tako jasno kako su Plenković i Dalićeva, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije “Agrokora”, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo poverljive pravne i finansijske podatke nego i sadržaje poverljivih razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i diplomatama iz Rusije, kao i ostale pravne i finansijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.

U toj posebnoj vladinoj radnoj grupi bili su Ante Ramljak i Tomislav Matić kao predstavnici tada male i nepoznate konsultantske kompanije “Texo Management”, Matko Maravić i Tonči Korunić kao predstavnici “InterCapitala”, Branimir Bricelj iz kompanije “Altera Corporate Finance”, Advokatsko društvo Šavorić i partneri, tačnije advokati Boris Šavorić i njegov partner iz kancelarije Toni Smrček. Svi oni dobili su milionske angažmane u “Agrokoru”, nakon što je jedan član te grupe, Ramljak, postao posebni vladin poverenik.

Svi su oni unosili promene u zakon koji će kasnije postati poznat kao Lex Agrokor.

Autori Lex Agrokora su Advokatska kancelarija Šavorić i partneri, koji su napisali prvu verziju zakona, koja je osam puta menjana i dopunjavana, u skladu sa uputstvima potpredsednice vlade Dalić, premijera Plenkovića i samih članova grupe.

Radna grupa počela je sa radom 22. februara 2017. godine i to sastankom u zgradi vlade, prvo kako bi analizirala finansijsko stanje u “Agrokoru”. Nakon toga se formira posebna mejl lista preko koje članovi grupe analiziraju stanje u toj tada još Todorićevoj kompaniji.

Prvi sastanak mimo vlade dogodio se 3. marta i to u prostorijama “Texo Managementa”. Reč je o kompaniji iz koje je došao budući vladin poverenik Ramljak.

"Kod nas će biti kao u bunkeru", napisao je Tomislav Matić iz “Texo Managementa” u odgovoru potpredsednici vlade misleći na tajnost i sigurnost sastanka kako ne bi bili otkriveni.

U tom periodu napravljen i tzv. hodogram aktivnosti, u kojem su bile i osnovne poruke da se javnosti mora objasniti da će "sve biti u redu" i da se "vlada brine o hrvatskoj privredi".

"Ubacite bubu da bi bilo mudro uspostaviti neki kontakt s državom - tipa uvek je dobro u ovakvim državama kao Hrvatska biti u nekom kontaktu s državom. Nije to USA", napisala je Dalićeva u jednom od mejlova, koja je aludirala da strancima treba baciti "bubu u uho", tj da im se jasno stranim investitorima i finansijerima stavi do znanja da se u Hrvatskoj bez države ne može poslovati.

Da je Dalićeva na ovim sastancima vodila glavnu reč pokazuje i činjenica da nijedan sastanak nije održan bez nje, a i mejl u kom kaže: "Bez mene gotovo i da nemate šta da diskutujete".

Ona je svojoj grupi i prenosila strogo poverljive informacije pa ih je tako obavestila i o razgovoru sa predstavnicima ruske Sberbanke.

"Ja sam upravo razgovarala s Poletaevim. Kredita u ovim okolnostima neće biti. Sve se oči lagano okreću prema nama. PM će javiti vreme za današnji sastanak. Molim vas računajte danas poslepodne. M", stoji u poruci, a reč je o razgovoru s prvim zamenikom predsednika Uprave Sberbanka Maksimom Poletajevom.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!