Ljudski resursi

Situaciono rukovođenje timovima

Verovatno ste se nekada zapitali kako se dešava da neki timovi rade „kao sat“, čini se da lako postižu sve svoje ciljeve, pritom su svi članovi tima zadovoljni? Da li vam to možda zvuči čak nemoguće?

Ukoliko vam kažem da se u nekim istraživanjima došlo do podatka da u 60 odsto slučajeva timovi ne uspevaju da uspešno završe projekte i urade posao – ne čudi da visoko produktivni timovi kod kojih (pored toga i) vlada dobra atmosfera među zaposlenima zvuče kao naučna fantastika.

 

Postoji niz teorija koje se bave opisivanjem različitih faza građenja tima, a mi ćemo se pozabaviti jednom od trenutno najaktuelnijih – situaciono rukovođenje timovima čija je centralna ideja da kao što postoje individualne razlike među ljudima, tako i timovi imaju svoje posebne osobine i dinamiku. Takođe, kao što ljudi prolaze kroz različite faze u odrastanju i sazrevanju, tako i timovi imaju zajedničke faze razvoja. Stoga je važno osvestiti ideju da svaki tim ima potencijal da postigne optimalnu produktivnost i zadovoljstvo članova.

Kako uopšte te razvojne faze izgledaju?

- U početnoj fazi radna atmosfera kao i moral je na izuzetno visokom nivou ali kompetencije za obavljanje posla nisu u dovoljnoj meri razvijene. Postoji veliki rizik da tim doživi neuspeh, a i da rukovodilac postane preopterećen.

- U drugoj fazi, tim još uvek nije konsolidovan, tako da ne može da postigne optimalnu produktivnost, a početni elan opada.

- Treća faza podrazumeva pojačanu produktivnost, ali niz je razloga koji narušavaju radnu atmosferu.

- Četvrta faza je ona u kojoj su postignuti i maksimalna produktivnost i moral na zavidnom nivou. Timove u ovoj fazi karakteriše međusobno rukovođenje – bilo koji član tima motiviše, delegira, daje povratne informacije o učinku i mogu vrše uticaj na svakog drugog člana (uključujući i rukovodioca). Svi članovi tima su resurs jedni drugima!

Da li postoji način za postizanje četvrte faze? Postoji, a recept bi bio situaciono rukovođenje timovima!

Ukoliko želite da saznate kako tačno izgleda i šta podrazumeva situaciono rukovođenje, prijavite se na otvoreni dvodnevni trening „Situaciono rukovođenje timovima“ 21. i 22. avgusta, koji će se održati u prostorijama H.art development centra u ulici Marka Nikolića 11 u Zemunu.

 

Jelena Radojković Jelić

http://hart.rs

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!