Ljudski resursi

Situaciono rukovođenje II

Osnovni postulat situacionog rukovođenja jeste da je potrebno uskladiti način rukovođenja sa razvojnim nivoom zaposlenog, njegovom sposobnošću da adekvatno izvrši zadatak – da se stil rukovođenja prilagodi situaciji.

Šta to zapravo znači?

Situaciono rukovođenje podrazumeva nekoliko važnih ideja:

1. Postoje različiti načini rukovođenja.

2. Razvoj veština da se izvrši neki zadatak se odvija u nekoliko faza (nivoa).

3. Nivoi se razlikuju prema:

         a. Posvećenosti (može biti visoka i niska)

         b. Kompetentnosti (može biti visoka i niska).

4. Kombinovanjem navedenih dimenzija posvećenosti i kompetentnosti da se izvrši zadatak dolazimo do 4 nivoa razvijenosti:

         a. R1- visoka motivisanost i niska kompetenca,

         b. R2- niska motivisanost i niska kompetenca,

         c.  R3- niska motivisanost i visoka kompetenca i

         d.  R4- visoka motivisanost i visoka kompetenca.

5. Za svaku od faza postoji odgovarajući način rukovođenja.

 

Intuitivno je jasno da ne odgovara svakom zaposlenom isti način rukovođenja. Međutim, u praksi se najčešće događa da rukovodilac ne prilagođava svoj pristup razvojnom nivou zaposlenih. Različiti su razlozi zbog kojih se ovo događa.

Liderstvo, ukoliko se posmatra kao veština, može da se razvija i usavršava. A ukoliko vas interesuje kako možete uskladiti svoj način rukovođenja sa razvojnim nivoom zaposlenih i na taj način razviti svoje zaposlene do nivoa visoke posvećenosti i visoke kompetentnosti (samim tim i do izuzetno visoke produktivnosti), prijavite se na otvoreni trening Situaciono rukovođenje II (sertifikovano od strane Ken Blanchard Companies).

Ovaj dvodnevni trening će se održati 28. i 29. januara u prostorijama H.art development centra u ul. Marka Nikolića 11, u Zemunu.

Čekamo vas!

Jelena Radojković Jelić

www.hart.rs

 

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!