Razvoj

Singapur pogođen najtežom recesijom u istoriji

Privreda Singapura, koji je zbog ekonomske uspešnosti u prošlosti nazivan "blistavom zvezdom" Azije, zapala je u duboku recesiju u drugom kvratalu ove godine.

Do recesije je došlo usled dugotrajnih mera izolacije uvedenih zbog pandemije korona virusa.

Nivo bruto društvenog proizvoda Singapura opao je za 41,2 odsto u odnosu na prvi kvartal ove godine - što je najveći pad zabeležen u istoriji tog grada-države - odnosno za 12,6 odsto na godišnjem nivou.

Nadležni stoga predviđaju da će Singapur biti pogođen najtežom recesijom od 1965. godine, kada je stekao nezavisnost od Malezije.

Singapur je jedna od prvih država sveta koje su objavile statistiku privrednog rasta u drugom kvartalu, tokom kojeg su privrede mnogih zemalja bile u blokadi zbog pandemije, a podaci su lošiji od očekivanih, prenosi Tanjug.

Prethodno, BDP Singapura je u prvom kvartalu zabeležio pad od 2,2 odsto na godišnjem niovu, smanjivši se za 10,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Pad obima trgovine u svetu negativno je uticao na izvozno zavisni deo privrede Singapura, čija je građevinska industrija u stagnaciji, a maloprodajni sektor suočen sa rekordnim padom.

Po svemu bi se moglo zaključiti da je trenutna ekonomska kriza Singapur pogodila teže nego mnoge druge azijske zemlje - primera radi, privreda Japana je u drugom kvartalu doživela pad od 20 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, dok statistika koja je ove sedmice objavljena u Kini potencijalno ukazuje na to da je ta zemlja ponovo na putu ekonomskog rasta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!