Trgovina

Singapur klizi u recesiju zbog trgovinskog rata Kine i SAD

Singapur bi mogao da upadne u recesiju, budući da je izvestio o velikom padu ekonomske aktivnosti u drugom ovogodišnjem kvartalu.

Bogata Republika Singapur, ostrvska grad-država, pogođena je američko-kineskim trgovinskim ratom i kreće se ka svom najslabijem godišnjem rastu od 2009. godine, kada je njena ekonomija pala za 0,6 odsto tokom globalne finansijske krize.

Singapur je smanjio prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2019. godinu na između nula i jedan odsto, dok je ranije predviđao ekonomsku ekspanziju po stopi između 1,5 i 2,5 procenata.

Obaranje projekcije usledilo je nakon veoma slabih podataka za period april-jun, kada je BDP pao za 3,3 odsto u odnosu na prvo ovogodišnje tromesečje. Perspektive su delom pogoršane i zbog eskalacije tRgovinskih tenzija između SAD i Kine, saopštilo je singapursko Ministarstvo trgovine i industrije.

Singapur se uveliko oslanja na izvoz, a Kina je njegov najveći trgovinski partner, prenosi Tanjug.

Ministarstvo trgovine i industrije očekuje da će Singapur "verovatno nastaviti da se suočava sa velikim problemima u preostalom toku ove godine".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!