Društvo

Severna Koreja preti da će otkazati sastanak sa Trampom

Severna Koreja zapretila je otkazivanjem predstojećeg sastanka lidera Kim Džong Una sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, zbog vojnih vežbi u Južnoj Koreji, prenela je agencija Jonhap.

Pjongjang je otkazao sastanak na visokom nivou s Južnom Korejom, u znak protesta zbog godišnjih vojnih vežbi američkih i južnokorejskih snaga, prenela je južnokorejska agencija. 

Dvonedeljne vojne vežbe počele su u petak, javio je Jonhap.Vežbe su u Severnoj Koreji okarakterisane kao priprema za invaziju i provokacija usred otopljavanja odnosa na korejskom poluostrvu, prenosi Raša tudej."Ova vežba, koja nas ima na meti, sprovodi se širom Južne Koreje, nesumnjivo dovodi u pitanje deklaraciju iz Panmundžoma i jasna je vojna provokacija koja se protivi pozitivnim političkim pomacima na Korejskom poluostrvu", saopštila je Severna Koreja, a preneo KCNA.

AFP javlja da vlast Severne Koreje preti da će otkazati i samit sa SAD, tokom kojeg je trebalo da se sretnu severnokorejski lider Kim DŽong Un i američki predsednik Donald Tramp, koji je zakazan za 12. jun u Singapuru.

Međutim, Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit. "Nastavljemo dalje s pripremama i nismo obavešteni o nekim promenama", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Ovakva reakcija dolazi samo nekoliko sati nakon što su se Seul i Pjongjang dogovorili da 16. maja održe razgovore na viskom nivou. Planirano je da lideri dve Koreje razgovaraju o koracima neophodnim za praćenje plana demilitarizacije korejskog poluostrva.

AP navodi da je cilj sastanka u demilitarizovanoj zoni bio da se smanje tenzije i započnu razgovori o ujedinjenju porodica koje su razdvojene tokom Korejskog rata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!