Industrija

Senar novi predsednik “Renault”-a

Šef “Michelin”-a Žan-Dominik Senar imenovan je za novog predsednika “Renault”-a, a Tijeri Bolore za generalnog direktora zamenjujući veterana Karlosa Gona koji je u pritvoru u Japanu i podneo je ostavku na to mesto, saopštio je upravni odbor kompanije “Renault”.

Karlos Gon je podneo ostavku na čelu “Renaut”-a. Gon je ostao na čelu francuskog proizvođača automobila “Renault” i posle hapšenja 19. novembra zbog navodnih finansijskih malverzacija u  japanskom proizvođaču automobila “Nissan”. Bio je dugo godina na čelnim pozicijama u obe firme, jer one imaju sporazum o partnerstvu. “Nissan” ga je odmah posle privođenja smenio sa čela te kompanije.

Upravni odbor “Renault”-a je insistirao na tome da je prioritet da novi predsednik kompanije upravlja savezom sa kompanijama “Nissan” i “Mitsubishi” koji je bio pod pritiskom posle Gonovog privođenja, prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da Upravni odbor poverava novom predsedniku kompanije punu odgovornost vođenja Saveza “Renault-Nissan-Mitsubishi” za račun “Renault” u saradnji s generalnim direktorom.

Francuska vlada najveći je akcionar kompanije “Renault” sa 15 odsto kapitala i oko 22 odsto prava glasa.

Senar će paralelno s vođenjem “Renault”-a ostati predsednik “Michelin”-a do maja, kada je od ranije bilo predviđeno da tu dužnost preda nekom drugom.

Generalni direktor kompanije “Nissan” Hiroto Saikava pozdravio je novo rukovodstvo “Renault”-a. On je rekao novinarima u sedištu “Nissan”-a u Jokohami da je to prvi korak dok se okreće stranica u savezu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!