Industrija

Sektor čelika u EU očekuje rast tražnje

Potražnja za čelikom u Evropi trebalo bi ove godine da poraste, podržanaa kontinuirano snažnim prilivom narudžbina iz većine sektora koji troše tu sirovinu, objavilo je evropskog udruženje za čelik Eurofer.

U 28 zemalja Evropske unije potražnja za čelikom, koja isključuje uticaj promena u zalihama trebalo bi ove godine porasti 1,9 odsto, istim tempom kao i u 2017. godini, uz solidnu potražnju u industriji i građevinskom sektoru, procenjuju u Euroferu.

U 2019. godini rast bi trebao usporiti na 1,4 posto.

U Euroferu ujedno upozoravaju da bi izvoz mogao ugroziti jači evro da bi se potom fokusirali na uvoz.

Prošle godine je uvoz čelika u EU pao oko jedan odsto zbog zaštitnih mera, uvedenih kako bi se neutralizovao uticaj dampinga i nepravednih subvencija i zbog rasta cena u Kini, čime je izvoz kineskog čelika u Evropu postao manje unosan.

Prema Euroferovim podacima, kineski izvoz čelika u EU u 2017. godini potonuo je 41 odsto. Smanjen je i ruski izvoz, za 32 odsto, te ukrajinski, za 31 odsto.

Uvoz čelika iz Indije i Indonezije udvostručen je, a uvoz iz Turske uvećan je za 64 odsto u odnosu na 2016. godinu.

U Euroferu konstatuju kako su mere zaštite prouzrokovale manjak, koji su brzo popunile druge zemlje.

"Laka smo meta za izvoznike u celom svetu kada je u pitanju prodaja dela proizvodnje koju ne mogu plasirati na vlastitom tržištu", objasnio je čelnik Euroferovog odela za ekonomiju Jeroen Vermeij uoči objave izveštaja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!