Reportaža

Sedam najsrećnijih mesta u Aziji

Koje su destinacije u Aziji poznate kao mesta, koja donose sreću?

Fushimi Inari Taisha je drevni Shinto hram bogu pirinča, Inari, kog obožavaju trgovci i proizvođači zarad bogatstva i prosperiteta. Kaže se da će oni koji poklanjaju torii (tradicionalna japaska kapija) biti uspešni u svojim poslovnim poduhvatima. Čak i ako više volite da sami stvarate svoju sreću i preskočite prinošenje poklona, hram je i dalje prelepo mesto koje vredi posetiti. Staza nas vodi do zapanjujućih Inari planina, koje se smatraju delom hrama i privlače strane planinare svake godine. Ovo mesto ima hiljade torii kapija i kapija pomorandži, svaka od njih nosi ime svog donora i datum kada je donacija napravljena. Trenutno, cena jedne kapije ide od 400.000 jena do 1.000.000 jena.

Po Fromerovom vodiču, Erawan svetilište dizajnirano je da zaštiti građevinare dok su gradili Grand Hyatt Erawan 1956.godine. Početak projekta, za koji se govorilo da je nepovoljan datum, bio je odlagan više puta zbog serija misterioznih nezgoda i smrti. U pokušaju da zadrži svoje radnike na poslu, preduzetnik čiji je hotel bio u pitanju podigao je hram posvećen Brahmi, odnosno hinduističkom bogu kreatice. Nakon podizanja ovog svetilišta, misteriozna serija nezgoda i smrti se završila i hotel je postao povoljna destinacija i investicija. Smatra se da donosi sreću i zaštitu, čemu svedoči veliki broj lokalaca i turista koji tu dolaze da pale mirišljave štapiće i da se mole svakoga dana. Postoje čak i predani plesači koji se mogu videti da igraju oko hrama bosonogi, svakog dana u trajanju od 6 sati.

Još jedno mesto posvećeno komercijalnom uspehu je Imamiya-Ebisu Jinja hram u Osaki. Poseti ga milion ljudi na godišnjem nivou, svi sa nadom da će dobiti svoj deo dobrog zdravlja i sreće od japanskog srećnog boga posla i ribarstva. Posetioci hrama, za vreme trajanja Toka Ebisu festival od devetog do jedanaestog januara, imaju mogućnost kupovine bambusove grane koja je ukrašena simbolima sreće, nalik na zlatne novčiće i komadićima prinična sa ciljem da povećaju svoje šanse za veliki uspeh. Tako da, sledeći put kada poslovno odete u Osaku, savetujemo vam da svratite u Imamiya-Ebisu Jinja i kupite sebi jednu ukrašenu bambusovu granu, čisto da se osigurate da će vam sreća biti naklonjena… Finansijski govoreći.

Luang Prabang, grad u severnom delu Laosa koji je nazvan po poznatoj slici Bude iz Kambodže, pun je hramova i manastira. Legenda kaže da je Buda ovde odmarao par dana u toku svojih putovanja, predvideći da će grad jednog dana bii komandujuća i bogata prestonica. I, zamislite, do 13-tog veka pre nove ere, nakon što im se sam Buda nasmešio, Luang Prabang zaista postaje moćna kraljevina u Lan Xangu. Kao deo nasledstva UNESCO-a, Luang Prabang, na svojoj prvobitnoj lokaciji na Putu Svile, je neverovatan deo istorije prosperiteta Laosa i Azije.

Huanlong, u Sečuanu, direktno se prevodi kao žuti zmaj, koji donosi sreću sudeći po kineskom tradicionalnom folklore i zodijaku.  Nalazi se u Min Shan planinskom lancu i nudi vam privlačne prirodne atrakcije kao što su glečeri i vreli izvori, kao i voljeni i misteriozni Huanglong hram. Regija je takođe dom zlatnom Sečuanskom majmunu, za čije krzno se dugo verovalo da otklanja reumatizam. Ispostavilo se da zdravstvene beneficije nisu dobro poslužile ni samoj vrsti, pošto se često nalazila na kaputima zvaničnika i bitnih ljudi, i sada je na ivici istrebljenja.Takođe, Huanglong je dom i velikim pandama, nacionalnom blagu Kine.

Wong Tai Sin hram je mesto gde putnici iz celog sveta dolaze da se mole Wong Tai Sinu – poznatom monahu rođenom u 4 veku koji je kasnije postao božanstvo – u nadi za srećom i božanskom zaštitom. Kažu da on svaku želju ispunjava odmah, što bi vam ako ste taoista, budista ili konfučijanista odgovaralo jer je ovaj hram dom za sve tri religije. Ovo svetiliše sadrži različite delove koji simbolišu pet elemenata: zemljani zid za zemlju, bronzani paviljon za metal, yuk yik fontanu za vodu, arhivsku dvoranu za drvo i yue heung hram za vatru.

Hong Kong je takođe dom velikog Bude. Velika Tian Tan statua Bude nalazi se na visini od 40 metara, i do nje se može doći samo pešačenjem preko 268 stepenika. Bronzani Buda pozicioniran je licem prema sevetu odnosno glavnom delu Kine, kako bi čuvao ljude i nudio im blagoslove iz svoje masivne, podignute desne ruke. Ispod statue nalaze se tri sprata : Hall of Universe, Hall of Benevolent Merit, Hall of Remembrance. Posetioci ovde mogu da plate kako bi prineli poklon sa navodnim ostatcima kremiranog Gautama Bude, odnosno pravog osnivača Budizma. Ako vam ovo sve ne pomogne, onda vi zaista nemate sreće.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!