Propisi

“Sberbanka” traži stečaj za srpsko preduzeće

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka nad preduzećem "Toza Marković" iz Kikinde po zahtevu "Sberbanke".

Sud je dužniku privremeno zabranio plaćanje s računa i raspolaganje imovinom, kao i sprovođenje izvršenja.  

Kako se u rešenju stečajnog sudije Ljiljane Popov navodi, postupak se sprovodi radi utvrđivanja razloga za pokretanje stečajnog postupka, a koga je zatražila “Sberbanka”.

Za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Vasilije Jovanović iz Zrenjanina i određene su mere obezbeđenja. Ročište na kome će se raspravljati o postojanju razloga za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 1.mart.

“Sberbanka” je predlog za pokretanje stečajnog postupka zatražila zbog nepostupanja “Toze Marković” po usvojenom Planu reorganizacije. Detalji, kao i to u čemu su kikindski keramičari zatajili za sada su nepoznati. Moguće da se radi o problem vraćanja kredita, pišu “Večernje novosti”.

Prema planu reorganizacije među prvih šest razlučnih poverilaca, kojima su priznata potraživanja u iznosu od 2,7 milijardi dinara našla se i “Sberbanka” sa potraživanjem od 280 miliona. Planom je prihvaćena obaveza da se razlučni poverioci izmire u celosti u roku od 10 godina.

U zahtevu “Sberbanke” navodi se da je sprovođenje plana reorganizacije bitno ugroženo, jer stečajni dužnik ne postupa kako je dogovoreno 2016. godine.

Od odluke Privrednog suda zavisi i sudbina giganta kikindske opštine gde egzistenciju ostvaruje 620 zaposlenih.   

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!