Agro svet

“Sberbank” prodaje “Agrokor”

Aleksandar Veđahin, prvi potpredsednik “Sberbank”, potvrdio je u Davosu da ta banka planira da proda udeo u “Agrokoru” od 39 odsto u prvoj polovini ove godine.

"Jasno je da ruska banka u pregovorima s investitorima, kao i s aktuelnim poveriocima - vlasnicima “Agrokora” pokušava da postigne najbolju cenu za svoje deonice, ali se čini da Veđahin svojom izjavom smanjuje manevarski prostor za Sberbanku", piše Jutarnji list

U tom kontekstu napominje da "kada prodavac najavi da želi da proda svoj ''proizvod'' do određenog datuma, tada kupac zna da se prodavcu jako žuri i može smanjiti cenu tog proizvoda".

"Osim, naravno, ako je prvi potpredsednik ruske banke želeo da pošalje poruku investitorima da ima dovoljan broj interesenata koji daju dobre ponude, pa ko prvi devojci njegova devojka", dodaje Jutarnji list.

U tekstu dalje piše da se sve to, međutim, događa u situaciji kada još uvek nije dovršena implementacija nagodbe poverilaca “Agrokora” i kada traju pregovori oko refinansiranja rol-ap kredita vrednog 1,06 milijardi evra.

Implementacija nagodbe poverilaca bi trebalo da bude gotova do kraja marta ove godine, poručili su iz “Agrokora”, a rol-ap kredit bi trebalo da bude refinansiran od aprila do juna.

"Problem je u tome što će “Agrokor” do tada plaćati efektivne kamate za roll-up u iznosu od 14 odsto, što je destruktivno po kompaniju, i u koncernu se nadaju da će uspeti značajno da spuste iznos kamate", navodi hrvatski list.

Portal Index podseća da je Maksim Poletajev, savetnik predsednika uprave “Sberbank”, ranije izjavio da je “Sberbank” već počela da dobija ponude za svoj udeo od različitih fondova iz SAD, Kanade i Velike Britanije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!