Finansijske usluge

Savet stranih investitora poziva na predvidljivost i stabilnost za bankarski sektor

Savet stranih investitora zagovara da se obezbedi pravna sigurnost i stabilnost zakonskog okvira u bankarskom sektoru.

U skorašnjem periodu, svedoci smo aktivnosti koje idu u pravcu retroaktivnih izmena pravila koja se odnose na nekolicinu važnih bankarskih instituta, naročito naknada za obradu kredita i kredita u stranoj valuti (CHF) izdatih fizičkim licima. Savet stranih investitora u potpunosti podržava osavremenjivanje zakonskog okvira Srbije, ali čvrsto verujemo da to treba da se uradi na način koji neće ugroziti poverenje investitora i podriti pravnu sigurnost na srpskom tržištu.

Pružamo podršku pronalaženju rešenja kroz potencijalno uvođenje tzv. „lex specialis“, ali istovremeno prenosimo da je od najvećeg značaja da nova regulativa stvori jasnu pravnu osnovu i reši sva otvorena pitanja koja opterećuju poslovanje bankarskog sektora. Štaviše, bitno je da novi okvir svede retroaktivne promene na minimum i na taj način ponovo potvrdi i osnaži poverenje u pravni sistem Republike Srbije.

Takođe ponavljamo da je organizovanje bliskih konsultacija sa privatnim sektorom, u ovom slučaju – bankama, od ključne važnosti kako bi se osiguralo da nova regulativa bude sprovodiva i održiva. Upućujemo ovaj apel svim nadležnim institucijama ne samo u ime naših članova iz bankarskog sektora, već u ime svih naših članova. U našem je zajedničkom interesu da osiguramo da se očuva poverenje u pravni sistem Srbije i da se reforme nastave na predvidljiv i održiv način.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!