Energetika

“Saudi Aramco” – najprofitabilnija kompanija na svetu

Kompanija “Saudi Aramco” ostvarila je u prošlog godini neto dobit od 111 milijardi dolara, prema proceni agencije Moody's Investors Service.

To je redak uvid u finansije arapske državne naftne kompanije uoči njene prve emisije obveznica na međunarodnom tržištu.

Ovaj podatak pozicionira “Aramco” ispred nekih od najprofitabilnijih firmi na svetu, navodi agencija AP i dodaje da je, na primer, “Apple” prošle godine uknjižio neto profit od oko 60 milijardi dolara, “Royal Dutch Shell”  23 milijarde dolara, a “ExxonMobil” 21 milijardu dolara.

“Moody's” je saopštio da je prihod saudijskog naftnog giganta dostigao 355,9 milijardi dolara lani, i da je proizvodnja iznosila 10,3 miliona barela sirove nafte na dan.

U saopštenju “Moody's”-a je navedeno da je “Aramco” isplatio 58,2 milijarde dolara na ime dividendi u 2018. godini naspram 50,4 milijarde dolara godinu ranije. Nije precizirano tačno kako su dividende podeljene unutar saudijske monarhije i vladajuće porodice, prenosi B92.

U okviru predviđenog delimičnog listiranja “Aramco”-a na nekoj svetskoj berzi, saudijska vlada je 2017. godine smanjila poresku stopu za tu kompaniju sa 85 na 50 odsto. Taj potez je deo napora Saudijske Arabije da razvije nove izvore državnih prihoda i smanji zavisnost od naftnih prihoda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!