Industrija

Šaranović 16 odsto akcija “Kraša” kupio za 27 miliona evra

Srpski privrednik Nebojša Šaranović do sada je u kupovinu deonica "Kraša" uložio je oko 200 miliona kuna (oko 27 miliona evra) i stekao 16 odsto udela u vlasništvu te hrvatske kompanije.

Prema pisanju hrvatskih medija , nezvanično je potvrđeno da je kupio više od 250 hiljada deonica "Kraša", pa je u ponedeljak posedovao više od 16 odsto udela u toj konditorskoj kompaniji. Njegov paket deonica po cenama postignutim na Zagrebačkoj berzi vredi 265 miliona kuna.

Akcija "Kraša" je na Zagrebačkoj berzi nastavila da raste. U prvom satu trgovanja zabeležen je promet od 314 hiljada kuna i cena deonice od 1.070 kuna. To je, podsetimo u odnosu na početak septembra rast od skoro 600 kuna, prenosi Blic.

Da bi s pozicije drugog najvećeg deoničara “Kraša” istisnuo male deoničare i radnike okupljene u “Kraš ESOP” nedostaje mu manje od 30 hiljada deonica kompanije, a u utorak je na Zagrebačkoj berzi prodato oko 20 hiljada deonica tako da je potpuno izgledno da će ove nedelje zasesti na tu poziciju.

Šaranović ne pita za cenu pa je kupovao deonice za 1.060 kuna, a to nema poslovne logike, jer je svojim interesom povećao vrednost kompanije za 2,8 puta. Tržišna kapitalizacija “Kraša” narasla je na 1,6 milijardu kuna, dok je tržište pre pojave Šaranovića "Kraš" procenjivalo na 572 miliona kuna.

Na tržištu je još oko dvadesetak odsto slobodnih deonica koje bi Šaranović eventualno mogao kupiti, ali ostatak je u rukama deoničara koji ne pokazuju želju za prodajom ni po ceni od 1.000 kuna. Stoga ova kupovina ima smisla jedino ako se o prodaji svog paketa dogovori s najvećim pojedinačnim deoničarom "Kraša" – Mesnom industrijom braće Pivac ili ako “Kraš ESOP” odluči da mu proda deonice uz visoku cenu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!