Projekti

Saradnja Srbije i Francuske u oblasti obnovljivih izvora energije

U Beogradu se održava dvodnevna naučna konferencija "Osvajanje obnovljivih izvora energije", na kojoj je ambasador Francuske Frederik Mondoloni najavio da će tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu biti potpisan sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije između Srbije i Francuske.

Ambasador Mondoloni je otvorio konferenciju posvećenu energetskoj tranziciji zbog klimatskih promena i poručio da je to veoma važna tema i stoga je cilj skupa da privuče pažnju javnosti, kako bi se razvila svest o potrebi delovanja.

On je rekao da postoji veliki potencijal za saradnju Srbije i Francuske u oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da se može očekivati da se tokom predstojeće posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu potpiše i sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije. Reč je o saradnji u oblasti geotermalne energije između Strazbura i Vojvodine, u okviru francuskog programa vezanog za električnu energiju.

Ambasador Mondoloni je objasnio da je urađena studija o potencijalnoj saradnji u oblasti geotermalne energije, i to sa tri grada u Vojvodini i jednim gradom na jugu Srbije gde, kako je rekao, postoje mogućnosti da se razviju postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora energije. Zbog toga postoji potencijal za odgovarajuće investicije u toj oblasti.

Prema rečima Sakelarisa Hurdasa, šefa III sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, veliki je značaj obnovljivih izvora energije u borbi protiv globalnog zagrevanja. Zbog toga su Evropska komisija i zemlje članice Evropske unije uspostavile pravila kako bi se olakšale privatne investicije u “čiste energije”.

“Udeo obnovljive energije u finalnoj potrošnji u EU dostigao je 2017. godine 17,52 odsto, a cilj je 20 odsto do 2020. godine. Novom Direktivom o obnovljivoj energiji predviđeno je da taj udeo bude 32 odsto do 2030. godine”, istakao je Hundas.

On je rekao da EU pruža podršku Srbiji u toj oblasti na njenom putu ka članstvu u EU, podsetivši da je Srbija postavila cilj da do 2020. godine udeo obnovljive energije u potrošnji bude 27 odsto, a u saobraćaju do 10 odsto.

Takođe, EU pomaže Srbiji u unapređenju energetske efikasnosti javnih objekata i podržava akcije smanjenja azot-oksida u TENT-u A4.
Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Žarko Petrović je naglasio da je UNDP realizovao oko 7.000 projekata iz oblasti zaštite životne sredine u koje je uloženo oko 3 milijarde dolara. Kad je reč o Srbiji, u prethodnih pet godina UNDP je sproveo nekoliko projekata, koji su pomogli da se smanji emisija štetnih gasova, uklone barijere za tržište biomase i omogući pomoć za šest postrojenja za proizvodnju električne energije iz poljoprivrednog otpada.

Prema njegovim rečima, inovacije i uključivanje privatnog sektora su ključni za borbu porotv klimatskih promena. “Od 111 inovativnih projekata, odobreno je 39, a 5 najboljih su finansijski podržani”, naveo je Petrović.

Govoreći o klimatskim promenama, on je istakao da ukoliko sada počne da se radi na smanjenju zagađenja moguće je prilagođavanje na predstojeće klimatske promene, zbog čega je od izuzetnog značaja da se podstiče svest kod ljudi o značaju upotrebe obnovljivih izvora energije.

Rukovodilac Grupe za zaštitu zemljišta i obnovljivih izvora energije u Ministarstvu zaštite životne sredine Slobodan Cvetković je istakao da, i pored činjenice da se o toj temi mnogo govori, raste upotreba fosilnih goriva za 2-3 odsto godišnje.

“Što se tiče Srbije, postavljeni su ambiciozni ciljevi u oblasti upotrebe obnovljivih izvora energije, ali je ugalj i dalje dominantan izvor energije. To za rezultat ima da se godišnje stvara 5,5 miliona tona pepela, koji zagađuje okolinu”, naglasio je Cvetković.

On je rekao da Srbija priprema strategiju o borbi protiv klimatskih promena i zakon koji treba da uvede određene mere, koje su obaveza na putu ka EU u toj oblasti.

Konferenciju "Osvajanje obnovljivih izvora energije", koja je deo projekta "Karavan za klimu #2", organizovali su Francuski institut u Srbiji i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Francuskim institutom u Parizu, SUEZ grupom i Delegacijom Evropske unije u Srbiji. 

"Karavan za klimu #2"je putujući projekat, koji je pokrenuo Francuski institut u Srbiji, uz podršku SUEZ grupe, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije, Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, Stalnom konferencijom gradova i opština, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Delegacijom Evropske unije i Centrom za promociju nauke.

Cilj konferencije, koja se održava u okviru projekta "Karavan za klimu #2" i Evropske nedelje za obnovljive izvore eneregije, jeste informisanje javnosti o povezanosti između fosilnih goriva i klimatskih promena, težnja ka racionalnom korišćenju energije i isticanje rešenja koja već postoje u korišćenju održivih i čistijih izvora energije. Takođe, namera je da se ukaže na potencijale obnovljivih izvora energije u Srbiji. Srpski startapovi i organizacije civilnog društva preneće svoja iskustva i prikazati uspehe koji su postignuti u Srbiji na samom početku energetske tranzicije, neophodne za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, a kako bi se ublažio efekat klimatskih promena u Srbiji.

 
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!