Razvoj

San Marino pred bankrotom

Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije Covida19 bankrotira.

Zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1300 godina dugu samostalnost.

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

Još pre pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbegli finansijsku propast vlasti San Marina traze pomoć od prvog suseda Italije, i "BankItalije".

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idelano mesto za sakrivenje novca i zametanja tragova firmi cije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati, prenosi Tanjug.

Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za jos 12 procenata.

Da bi ublazila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice "Titano" (ime po planini Titano na cijim obroncima se prostire država) u vrednosti od 500 miliona evra. Jedan "titano" vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život.

Razmatra se i uvođenje poreza na dodatnu vrednost, sto bi bio presedan u istoriji najmanje države na svetu.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje "da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane".

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!