Hardver

Samsung jači od skandala, skok profita za 150 odsto

Južnokorejski Samsung je saopštio da je u trećem tromesečju imao rekordan profit zahvaljući procvatu u proizvodnji memorijskih čipova, što dolazi kao olakšenje za kompaniju koja se bori da svog šefa izvuče iz zatvora.

Porast u koriščćenju mobilnog prenosa podataka i rast u clou računarstvu su pomogli Samsungu, najvećem svetskom proizvođaču pametnih telefona, da zabeleži rekordan profit iako je njegov de fakto šef i potpredsednik kompanije Li Dže Jong osuđen na pet godina zatvora zbog podmićivanja. 

Profit Samsunga u periodu jul-septembar je porastao 150 odsto na 11 hiljada milijardi vona (9,8 milijardi dolara) u odnosu na 4,4 hiljade miljarde vona prethodne godine. Prodaja je porasla 30 odsto na 62 hiljade milijardi vona (55,1 milijardu dolara) dok je operativni profit skoro utrosturčen u odnosu na prethodnu godinu na 14,5 hiljada milijardi vona (12,9 milijardi dolara). 

Dok globalni tehnološki giganti poput Amazona, Gugla (Google), Majkrosofta (Microsoft), Fejsbuka (Facebook) i Epla (Apple) šire svoje centre za podatke i investiraju u nove tehnologije u automobilima, veštačku inteligenciju i klaud računarstvo, Samsungovo odeljenje za poluprovodnike beleži odlične rezultate - ostvarilo je 10 hiljada milijardi vona (8,9 milijardi dolara) operativnog profita što je 70 odsto ukupnog operativnog profita kompanije. 

Samsung planira 46,2 hiljade milijardi vona (41,1 milijardi dolara) u kapitalnim troškovima ove godine, uključujući 29,5 hiljade milijardi vona za povećanje u proizvodnji čipova. 

Kompanija je saopštila da očekuje snažan rast zahvaljujući razvoju tehnologija za podatke i mašinsko učenje, kao i porastu prodaje mobilnih telefona s dualnom kamerom, 3D senzorima i veštačkom inteligencijom.

 

Izvor: B92

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!