Razvoj

Sajmovi donose nove poslove – prošle godine vrednost ugovora 50 miliona evra

Srpski privrednici ove godine obišli su sedam međunarodnih sajmova. Već od septembra nastavlja se sezona, pa će do kraja godine srpske firme sa svojim adutima izaći pred posetioce na još devet izložbi. Kofere pakuju proizvođači hrane, građevinari, preduzetnici, pa i bezbednjaci.

U prvoj polovini ove godine na sajmovima je učestvovalo ukupno 78 srpskih kompanija, ostvareno je više od 1.000 kontakata, a ukupna vrednost dogovorenih, novih izvoznih poslova svih izlagača je preko 20 miliona evra. Prošle godine, Privredna komora Srbije je u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, organizovala odlazak na osam sajmova u inostranstvu, na kojima je učestvovalo 125 srpskih kompanija. Broj zaključenih ugovora u toku samih sajamskih manifestacija je 29, a očekivana vrednost izvoznih poslova, zahvaljujući sajamskoj prezentaciji proizvodnog programa i usluga je više od 50 miliona evra.

Smotre prehrambene industrije su za naše proizvođače po pravilu i najinteresantnije, jer ta grana industrije ima najveći potencijal. Do kraja godine uz pomoć Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije firme iz ovog sektora stići će do sajma u Moskvi i Nju Delhiju. Privredna komora Srbije u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, pokrivajući oko 80 odsto troškova, omogućava privrednicima da se na nacionalnim štandovima Srbije predstave na najvećim i najznačajnijim svetskim sajmovima. Među najskupljim sajmovima su sajmovi u Ruskoj Federaciji, ali su za našu privredu oni među najznačajnijima.

Do kraja godine privrednici imaju mogućnost da se predstave na sledećim sajmovima:  

1. KAZBILD - Međunarodni sajam građevinske industrije održaće se u Almati, u Kazahstanu, od 5. do 8. septembra 2017. godine.

2. "WORLD FOOD MOSKVA" - Međunarodni sajam prehrambenih proizvoda, koji će se održati u Moskvi u periodu od 11. do 14. septembra 2017. godine. To je vodeći međunarodni sajam iz oblasti prehrambene industrije na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

3. MOS - Međunarodni sajam preduzetništva koji će se održati u Celju, u Sloveniji, u periodu od 12. do 17. septembra 2017. godine.

4. "A+A" - Međunarodni sajam lične zaštite, bezbednosti preduzeća i zaštite zdravlja na radu sa kongresom, koji će se održati u Diseldorfu, Nemačka, u periodu od 17. do 20. oktobra 2017. godine.

5. "WORLD FOOD INDIA" - Međunarodni sajam prehrambene industrije, koji se održava u Nju Delhiju, Indija, od 3. do 5. novembra 2017. godine.

Izvor: Novosti

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!