Finansijske usluge

SAD uvele sankcije medijskom magnatu bliskom venecuelanskom predsedniku

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvodi sankcije venecuelanskom medijskom magnatu bliskom predsedniku Nikolasu Maduru.

Povod za sankcije je navodno vođenje mreže koja je ukrala 2,4 milijarde dolara iz državnih fondova preko korumpiranih deviznih poslova.

Prema merama američkog Ministarstva finansija Raul Gorini i njegov poslovni partner Gustavo Perdomo imaju godinu dana da prodaju svoje akcije u “Globovision”-u, najvećoj venecuelanskoj privatnoj televiziji

“Globovision” je među 24 kompanije i entiteta čiji bankovni računi u SAD će biti zamrznuti i kojima će biti zabranjeno poslovanje u SAD, prema američkim merama.

Tužioci su prošle godine optužili Gorina za podmićivanje zvaničnika u venecuelanskom ministarstvu finansija da bi dobio ugovore za kupovinu dolara po vrlo niskom zvaničnom deviznom kursu. On bi tada navodno ponovo prodavao devize na crnom tržištu uz ogromnu dobit takoreći preko noći.

"Insajderi venecuelanskog režima ukrali su milijarde dolara od Venecuele dok narod pati", rekao je američki ministar finansija Stiven Mnučin.

On je dodao da američka akcija protiv korumpirane mreže deviznog poslovanja otkriva još jednu gnusnu praksu koju su koristili insajderi venecuelanskih vlasti da ostvare dobit za sebe na uštrb veneceualnskog naroda.

"SAD ostaju posvećene tome da traže odgovornost onih koji su doprineli tragičnom padu Venecuele i nastaviće da koriste diplomatska i ekonomska sredstva da podrže veneceulanski narod u naporima za vraćanje demokratije", dodao je Mnučin.

Američko ministarstvo finansija navelo je da je Gorin svoju zaradu ulagao u jahte, konje, privatne avione i više luksuznih imovina u Majamiju i na Menhetnu.

Američke mere protiv Gorina uvode se u trenutku kada raste međunarodni pritisak na Madura koji se priprema za polaganje zakletve u utorak za drugi šestogodišnji mandat.

SAD i više od dvanaest regionalnih vlada smatraju novi mandat nelegitimnim.

Maduro je optužio Trampovu administraciju da sa njegovim protivnicima i svojim konzervativnim saveznicima u Latinskoj Americi pravi planove da ga svrgne s vlasti tako što sabotira privredu narušenu velikim nestašicama hrane i lekova i sedmocifrenom inflacijom.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!