Industrija

SAD povećavaju carine na uvoz aviona iz EU

SAD su najavile da će uvesti više carine na uvoz aviona i delova iz Evropske unije, zaoštravajući transatlantski sukob nakon stišavanja napetosti u trgovinskom ratu s Kinom.

Carine na uvoz aviona će 18. marta biti podignute s 10 na 15 odsto, što će najteže pogoditi Francusku, Nemačku i Španiju, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, zemlje u kojima su stacionirani pogoni proizvođača aviona “Airbus”-a.

U oktobru prošle godine Svetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je Americi kompenzacione carine na uvoz iz EU u vrednosti od 7,5 milijardi dolara godišnje zbog nepropisnih evropskih subvencija “Airbus”-u.

"SAD su i dalje spremne da pregovaraju o rešenju za sadašnje i buduće subvencije koje “Airbus”-u osiguravaju EU i neke sadašnje i bivše zemlje članice", stoji u saopštenju kancelarije američkog predstavnika za trgovinu (USTR), prenosi B92.

Razmatrala se i mogućnost podizanja carina na avione na čak 100 odsto, ali se od toga odustalo zbog više od 26.000 primedbi primljenih u postupku javnih konsultacija od sredine decembra, poručili su.

Upozorili su da su spremni da dodatno zaoštre stav u sporu s EU ukoliko Brisel uvede kontramere na podignute carine na uvoz aviona odnosno ukoliko budu prisiljeni da pariraju EU u odvojenom sporu oko subvencija “Boeing”-u.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!