Razvoj

SAD povećava svoje bogatstvo

Bogatstvo domaćinstava u SAD nastavlja da raste, a Kina je pretekla Japan izbijajući na drugu poziciju u hijerarhiji globalnog bogatstva.

To su pokazali rezultati najnovijeg izveštaja “Credit Suisse” o svetskom bogatstvu.

Za godinu dana od objavljivanja poslednjeg izveštaja te banke do sredine 2018. godine, ukupno globalno bogatstvo uvećano je za 14.000 milijardi dolara na 317.000 milijardi dolara, što predstavlja stopu rasta od oko 4,6 odsto, prema "Izveštaju o globalnom bogatstvu" koji je objavio Istraživački institut “Credit Suisse”.

Takva stopa rasta je niža u odnosu na prošlu godinu, ali je veća od prosečne stope rasta u eri posle 2008. godine, ocenjuje se u izveštaju, a prenosi CNBC.

"Sjedinjene Države nastavile su da beleže neprekidan trend rasta bogatstva od globalne finansijske krize, uvećavajući globalno bogatstvo za još 6.000 milijardi dolara", navodi se u godišnjem izveštaju. Ukupno bogatstvo i bogatstvo po odraslom stanovniku u SAD se "nagomilavalo" svake godine od 2008. godine. U izveštaju se ukazuje i da se Kina popela na drugo mesto rang liste globalnog bogatstva.

"Kina je pretekla Japan po broju ultrabogatih pojedinaca u 2009. godini, ukupnom bogatstvu u 2011. godini i po broju milionera u 2014. godini. Ipak, podaci govore da je bogatstvo po odraslom stanovniku u Kini (47.810 dolara sredinom 2018. godine) i dalje znatno ispod nivoa u Japanu (227.240 dolara)", ocenjuje se u izveštaju “Credit Suisse”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!