Industrija

SAD pokrenule istragu protiv “Airbusa” zbog sumnje u korupciju

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu protiv evropskog proizvođača aviona “Airbus”-a zbog sumnje u korupciju, što bi za kompaniju moglo da znači novčanu kaznu od nekoliko milijardi dolara.

Prema pisanju “Le Monde”-a, američko ministarstvo pokrenulo je istragu protiv “Airbus”-a zbog sumnje u 'neprimjerene poslovne metode' krajem 2017. godine. Kompaniju su izvestili o istrazi krajem leta ove godine.

Iz “Airbus”-a su saopštenjem poručili da sarađuju s američkim vlastima.

Istraga je proizišla iz “Airbus”-ove objave s početka 2016. godine da nisu izvestili vlasti o isplatama posrednicima prilikom dogovaranja nekoliko poslova posebno u Aziji.
Nekoliko meseci nakon toga britanski Ured za teške prevare otvorio je istragu zbog sumnje u prevaru, mito i korupciju u vidu 'nepravilnosti vezanih uz nezavisne konsultante'.

Britanski istražitelji su sarađivali s francuskim kolegama koje su, takođe, pokrenule istragu.

Iz “Airbus”-a su u oktobru 2017. godine upozorili da bi istrage mogle 'značajno uticati' na njihove poslovne rezultate.

Ove su godine saopštili da su američke vlasti zatražile informacije o poslovima koji su predmet istraga u Britaniji i Francuskoj, a 'mogle bi potpadati pod jurisdikciju SAD'.
Ako istraga američkog ministarstva pravosuđa dovede do kaznenog postupka protiv “Airbus”-a i ako kompanija bude proglašena krivom za korupciju, mogla bi na pet godina biti isključena iz međunarodnih tendera, upozorava list.

“Le Monde” izveštava i da je “Airbus” nedavno ukinuo odel za strategiju i organizaciju marketinga (SMO), čiji su direktori nadgledali posrednike u sklapanju poslova u periodu od 2009. do 2013. godine, prenosi Seebiz.

U “Airbus”-u se nadaju da će se američko ministarstvo pravosuđa pridružiti istragama francuskih i britanskih vlasti, jer bi time možda mogli raspodeliti kaznu na tri dela, umesto da se u SAD-u suoče s ogromnom novčanom kaznom i potencijalno brojnim sudskim sporovima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!