Trgovina

SAD i Kina potpisale prvi deo trgovinskog sporazuma

Sjedinjene Države i Kina potpisale su u Vašingtonu prvi deo trgovinskog sporazuma. Za Donalda Trampa sporazum je istorijski, najavljuje da će uskoro posetiti Kinu. Zadovoljna je i kineska strana. Za Si Đinpinga to je znak da dve države mogu da prevaziđu razlike i nađu rešenja.

Američki predsednik Donald Tramp i kineski potpredsednik vlade Liu He potpisali su sporazum dugačak 86 stranica i tako okončali dve godine dug trgovinski rat između dve najveće ekonomije sveta.

"Danas, kada potpisujemo ovaj istorijski trgovinski sporazum, činimo epohalni korak, kakav nikada do sada nismo učinili prema Kini, prema budućoj poštenoj i recipročnoj trgovini. Zajedno ispravljamo nepravde iz prošlosti i gradimo budućnost ekonomske pravde", naveo je Tramp.

Kineskog predsednika Tramp je nazvao prijateljem:

"Zahvalan sam predsedniku Siju koji mi je veoma dobar prijatelj. Vodimo dve različite države, ali imamo izuzetne odnose. Mnogi nisu verovali da će se ovo dogoditi."

Faza dva sporazuma krenuće ubrzo, rekao je Tramp i dodao da će nakon što se završi biti ukinute sve takse, prenosi RTS.

Do tada ostaju sredstvo pritiska i glavni adut u pregovorima. Saradnja je jedini ispravan put za Kinu i Sjedinjene Države, kaže potpredsednik kineske vlade, koji je pročitao pismo Si Đinpinga:

"Sporazum pokazuje kako dve države mogu da reše razlike i nađu rešenja zasnovana na dijalogu. Sledeći je korak da dve strane dogovor sprovedu najiskrenije kako bi rezultat bio pozitivan. Nadam se da će Sjedinjene Američke Države pošteno postupati prema kineskim kompanijama."

U središtu sporazuma je obećanje Kine da će u naredne dve godine kupiti američke proizvode iz četiri različite industrijske oblasti vredne 200 milijardi dolara. To će pomoći smanjenju bilateralnog američkog trgovinskog deficita robe, koji je 2018. godine bio 420 milijardi dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!