Projekti

Sabin Marselis i IKEA novom VARMBLIXT kolekcijom istražuju moć skulpturalnog dizajna i svetlosti

IKEA i dizajnerka Sabin Marselis iz Roterdama predstavili su kolekciju VARMBLIXT koja se sastoji od skulpturalnih objekata za rasvetu, jedinstvenog posuđa, tepiha raznolikih šara i još mnogo toga. Kolekcija od 19 proizvoda, dizajnirana tako da utiče na direktnu i indirektnu svetlost u domu, biće dostupna u februaru.

VARMBLIXT kolekcija obeležava početak putovanja kompanije IKEA u podsticanju znatiželje kod ljudi kada je u pitanju osvetljenje doma.

Kao deo svojih dugoročnih ciljeva, IKEA želi da podstakne promenu u percepciji osvetljenja kao isključivo funkcionalnog ka ostvetljenju koje ima emocionalni element. Kolekcija je osmišljena na način da poveća interesovanje za različite mogućnosti svetlosti – da transformiše izgled, osećaj i atmosferu naših domova

Deo VARMBLIXT kolekcije su i četiri rasvetna proizvoda koji će ostati deo IKEA ponude. Svetla, koja su inspirisana Sabininom kreativnom sposobnošću da se poigra sa jedinstvenim oblicima i predmetima, centralni su deo kolekcije. Od rasvetnih predmeta ističu se VARMBLIXT LED luster sa zakrivljenim cevima od belog matiranog stakla i VARMBLIXT LED zidno ogledalo, čiji poluprovidni stakleni panel predstavlja jedinstveno dizajnersko rešenje i upotrebu svetla. Kada su svetla ugašena, ovi proizvodi mogu imati ulogu zadivljujućih skulptura, a kada se upale pretvaraju se u magični doživljaj svetlosnog inženjeringa.

„Želela sam da isprobam neočekivani pristup istraživanju ideje o tome kako svetlost funkcioniše u domu, i inspirišem ljude da zamisle nove oblike i elemente u koje se ono utapa, naglašavajući različite vrste enterijera na nov, smeo i umetnički način,“ kaže Sabin Marselis.

Kolekcija takođe istražuje važan motiv koji se može videti u Sabininim radovima: savršen oblik simbola beskonačnosti u obliku kruga. Prva serija dizajnerskih predmeta inspirisanih simbolom beskonačnosti u ovom obliku obuhvataju posuđe u dve veličine i jednu unikatnu lampu. Kao kombinacija vizije umetnosti i dizajna, VARMBLIXT LED lampa, sa svojim zakrivljenim oblikom, izgleda još bolje kada svetlo pada na nju, i može se postaviti na zid ili sto.

„Trenutak kada se svetlo prelama kroz narandžasto staklo, cela lampa obasja prostor mekim, toplim sjajem,“ kaže Sabin Marselis. „U pitanju je magičan prizor koji privlači pažnju – bilo da je na stolu ili okačeno na zidu,“ dodala je ona.

U okviru kolekcije fokusirane na prirodno tople boje nalaze se i dva tepiha inspirisana zracima sunca u zoru. Veći tepih, koji je napravljen od 100% ručno pletene vune, sadrži više nijansi toplih boja – postepeno prelazi iz snažne narandžaste u ćilibarsku žutu nalik izlasku sunca, dok mešani stil posebno privlači pažnju stvarajući iluziju dubine i boja.

 

„Prilikom kreiranja VARMBLIXT kolekcije, vodili smo se vizijom spajanja dizajna sa skulpturalnim objektima. U pitanju je saradnja koja se odnosi na funkcionalnu estetiku našeg prostora, inspirišući ljude da u svoj dom postave korisne i prilagodljive komade nameštaja,“ kaže Henrik Most, kreativni lider brenda IKEA. 

Saznajte više o ideji iza VARMBLIXT kolekcije na IKEA veb sajtu.

VARMBLIXT kolekcija je dostupna u robnoj kući IKEA Beograd od 1. februara 2023, kao i na IKEA veb sajtu.

O Sabin Marselis

Dizajnerku iz Roterdama Sabin Marselis fasciniraju jedinstvena svojstva materijala i uticaj koji pojedini materijali mogu da stvore. Njen rad je zasnovan na procesima, a njene kreacije nastaju iz temeljnog eksperimentisanja sa idejama i materijalima u studiju. Dok radi na dizajnu proizvoda, instalacija i prostora, teži da svojim zanimljivim dizajnom stvara čarobna iskustva. Diplomirala je na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu, a njeni radovi proslavili su se na globalnim festivalima dizajna. Dodeljena joj je Wallpaper* nagrada za dizajnera godine 2020. a uvrštena je i na top 100 listu kreativaca časopisa Architectural Digest u 2021. i 2022.

O brendu IKEA

IKEA nudi vrhunski dizajniran, funkcionalan, povoljan i kvalitetan kućni nameštaj, proizveden sa brigom za ljude i životnu sredinu. Postoji nekoliko kompanija sa različitim vlasnicima, koji rade u okviru brenda IKEA, i koje dele istu viziju: da stvore bolji svakodnevni život za mnoge. IKEA je osnovana u Švedskoj 1943. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!