Razvoj

Ruski "Yandex" želi da investira u Srbiji

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da najpoznatija ruska inovaciona i tehnološka kompanija Yandex želi da dođe u Srbiju i investira u IT sektor, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

To što je Yandex uradio u Moskvi sa svojim aplikacijama za navigaciju i sisteme transporta danas je priznato u čitavom svetu kao jedan od najmodernijih tehnoloških obrazaca za "pametne gradove", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, taj ruski gigant razvija i druge inovacione i IT proizvode u svim sferama, od saobraćaja do medicine, koji su namenjeni širokoj primeni u velikom broju zemalja, a posebno na tržištu Rusije i bivšeg Sovjetskog saveza.

"Ono što je Google u svetu, to je Yandex u Rusiji. Dolazak ovakve kompanije u Srbiju u velikoj meri bi doprineo razvoju naše inovacione i IT zajednice, što bi našoj zemlji donelo najmodernija tehnološka i inovaciona znanja današnjice", ocenio je Popović.

Ministar je ukazao na to da je Yandex, takođe, zainteresovan za izradu digitalnih navigacionih mapa Srbije, što bi bila osnova za sve ostale geoservise koje mogu da razvijaju u našoj zemlji, čime bismo stvorili preduslove za povećanje broja ruskih turista u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!