Trgovina

Ruski milijarder preuzima španski trgovinski lanac “Dia”

Ruski milijarder Mikhail Fridman želi da spasi propali španski trgovački lanac “Dia” za šta je ponudio nešto više od 400 miliona evra.

Iako je reč o spašavanju, to bi zapravo bio priličan popust budući da je pre godinu dana taj lanac bio procenjen na 2,7 milijarde evra, piše Financial Times.

Fridmanova kompanija LetterOne (L1) već poseduje 29 odsto “Dia”, a milijarder bi ostatak hteo da kupi za 0,67 evra po deonici, što je skoro 85 odsto jeftinije u odnosu na cenu po kojoj je platio svoj postojeći udeo.

Ali, u međuvremenu je “Dia” ostao bez članice Uprave, direktor kompanije čak je dvaput smenjivan, predviđanja o zaradi su prepravljana, dividenda je potonula, a zbog duga se srozao na kategoriju "smeća". Protekle godine španski “Dia” je izgubio vrtoglavih 90 odsto tržišne vrednosti i zabeležio 1,4 milijarde evra neto gubitka, prenosi portal Novac.

Samo nakon objave ove vesti, deonice španskog lanca skočile su više od 70 odsto. Za pad popularnosti trgovačkog lanca s više od 7.400 prodavnica širom Španije, Portugala, Brazila i Argentine, krivi se veća rastrošnost potrošača nakon izlaska iz krize. Uz to, “Dia” se nikad nije prilagodio novim trendovima, pa su ga prestigli lanci poput “Mercadone” i “Lidla”.

 

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!