Industrija

Ruska kompanija “Spilit” napustila Srbiju – bez posla ostalo 300 radnika

Pre nekoliko dana 300 radnika u fabrici nameštaja, čiji je vlasnik ruska kompanija “Spilit” obavešteno je da idu na kolektivni godišnji odmor. Od tada vlasnici te ruske firme jednostavno su nestali i ne odgovaraju na pozive.

“Ostali smo bez posla, plate i šefova iz Srbije koji su nestali zajedno sa Rusima. Ne znamo ni kakav nam je status, ni šta će dalje biti. Planiramo da tražimo pomoć, ali ne znamo od koga”, rekli su radnici za “Novosti”.

Gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković, prilično je iznenađen razvojem situacije i, kako kaže, i sam je u više navrata pokušao da kontaktira sa Rusima.

“Prosto se niko ne javlja, razmišljali smo da li treba da obavestimo nadležne organe. Na sve brojeve, koje smo imali, pokušali smo sa njima da kontaktiramo, ali su ti brojevi isključeni”, kaže Milenković za Novosti.

Kako prenosi Blic, ova firma nije radnicima isplatila tri zarade, što je bio deo plana o napuštanju biznisa u Vranju. "Neisplaćivanje zarada očigledno je bila odstupnica i deo smišljene strategije o odlasku, koji je bio dobro isplaniran. NIko od radnika tako nešto nije mogao ni da nasluti. Gotovo preko noći su izneli sve, od mašina do sirovina. Samo nešto repromaterijala je ostalo i to onog koji fizički nisu uspeli da iznesu”, navodi izvor tog lista.

Prema nekim nagoveštajima slična je situacija i u Somboru, gde je "Spilit" pre mesec dana otvorio proizvodni pogon. Na dan otvaranja novog pogona u Somboru 18. marta, direktor "Spilit" fabrike u tom gradu Marijan Bogdanović istakao da se u fabrici u Somboru sklapaju delovi koji stižu iz Vranja, a da će se u narednom periodu kada zaposle i obuče dovoljan broj radnika svi delovi nameštaja tu i proizvoditi i sklapati.

Dolazak ovog investitora u Vranje 2017. godine izazvao je pravi privredni bum. Bilo je to prvobitno novih 130 radnih mesta, u međuvremenu je posao dobilo više ljudi. Proizvodnja je izgradila Fabriku u zakupljenim pogonima vranjskog "Jumka". Najavljivana je i izgradnja fabrike u industrijskoj zoni Bunuševac, gde bi trebalo da radi više od hiljadu ljudi.

Iz kompanije "Jumko" za Blic je potvrđeno da je ugovor o zakupu još na snazi i da oni nisu dobili nikakvu zvaničnu informaciju od strane zakupaca. O novonastaloj situaciji saznali su iz medija, pratiće situaciju i eventualno kasnije donositi pravna rešenja.

Prema podacima Agencije za privredne registre, 49 odsto "Spilita" je u vlasništvu beogradskog "Hollodexa", dok 51 odsto vlasništva ima ruski partner OOO Korolj Divanov. Prema najnovijim podacima, 20. maja ostavku na mesto direktora “Spilit”-a podneo je Ivan Tripković.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!