Finansijske usluge

Ruska centralna banka neće intervenisati zbog oštrog pada vrednosti rublje

Ruska centralna banka sapštila je da neće intervenisati na valutnim tržištima nakon oštrog pada vrednosti rublje, umanjujući time uticaj novih američkih sankcija na rusku valutu.

Nestabilnost na ruskim tržištima povećala se nakon što je Vašington 6. aprila uveo nove sankcije Rusiji. Meta su im neke od najvećih ruskih kompanija i najuticajnijih poslovnih ljudi, čime SAD želi kazniti Moskvu zbog navodne upletenosti u američke izbore u 2016. godini i zbog drugih 'malignih aktivnosti'.

Rublja je u protekloj nedelji izgubila više od 10 odsto na vrednosti prema dolaru i u jednom se trenutku spustila na najniži nivo od kraja 2016. godine, ali do petka se donekle stabilizovala, ublaživši nedeljni gubitak na oko šest odsto, prenosi “Jutarnji list”.

Iako je oštar pad vrednosti podstakao nagađanja na tržištu da će ruska centralna banka početi kupovati domaću valutu kako bi je podržala, zamenica guvernera Ksenija Judajeva je izjavila da u banci nemaju takvih planova.

"Situacija na valutnim tržištima je uravnotežena", kazala je Judajeva na finansijskoj konferenciji u Moskvi.

"Ne intervenišemo na tržištu u slučaju puke nestabilnosti ili oštrog pada kursa rublje, intervenišemo tek ako se pojave rizici po finansijsku stabilnost", poručila je.

Istakla je da povećane oscilacija na tržištu trenutno ne predstavljaju rizik za finansijsku stabilnost i da je situacija stabilnija nego u 2014. godini kad su SAD uvele Rusiji prve sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskom sukobu.

Centralna banka raspolaže svim potrebnim instrumentima za otklanjanje tržišnih rizika, poručila je Judajeva.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!