Agro svet

Rusija proverava kako je povećan rast izvoza voća i povrća iz Srbije

Rusija je dala rok Srbiji da do 2. oktobra dostavi tačne površine pod zasadima voća i povrća, koje se najviše izvoze u tu zemlju, piše današnja "Politika."

Kako navodi beogradski list, razlog za taj potez je konstantan rast izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije zbog čega u Rusiji sumnjaju u reeksport, odnosno, da se roba uvozi iz EU i različitim malverzacijama transportuje na njihovo tržište, ali sa srpskim deklaracijama.

"Politika" navodi da su joj to predočili predstavnici fitosanitarne inspekcije "Roseljhodnadzor", koji su nedavno bili u redovnoj kontroli u Srbiji.

"Činjenica je da naš izvoz u Rusiju stalno raste, što je kod njih probudilo sumnju. Naš stav je da je to posledica sve većih površina pod zasadima voća i povrća, jer se i sve više poljoprivrednika uključuje u taj posao", rekao je ministar Nedimović za "Politiku". Prema njegovim rečima, Rusija sada želi da dobije zvanične podatke o poljoprivrednoj proizvodnji Srbije, a kada ih budu imali na stolu znaće pouzdano na koje izvozne količine mogu da računaju u narednom periodu.

On, takođe, ne isključuje mogućnost da je bilo mahinacija i da se deo izvoznih rezultata može pripisati reeksportu. "Ubeđeni smo da reeksport postoji zbog čega stalno kontrolišemo izvoz zajedno sa policijom i carinom. Nedavno smo, recimo, obavešteni da je ruska inspekcija pronašla zaraženo voće iz Srbije. Među tim isporukama bila je i "pljosnata" breskva kakva se uopšte ne uzgaja u Srbiji", rekao je Nedimović.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od januara do avgusta ove godine, izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći 22 odsto u odnosu na isti period 2016, a voća 10 odsto.  Srbija je u Rusiju, do jula, izvezla poljoprivredne proizvode za 211 miliona dolara, što je 30 miliona više nego prošle godine. Prema zvaničnim podacima, prošle godine je iz Srbije izvezeno 220.000 tona jabuka, a oko 75 odsto sigurno je završilo na ruskom tržištu, što je drastično povećanje u odnosu na 2006. godinu kada je Srbija ukupno izvezla 35.000 tona jabuka.

 

Izvor: Politika

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!