Agro svet

Rusija privremeno obustavila uvoz mesa iz četiri srpske kompanije

Ruska Federacija privremeno je na 60 dana blokirala uvoz mesa i mesnih prerađevina četiri firme iz Srbije.

"Izvoz je privremeno zabranjen za četiri firme na rok od 60 dana do otklanjanja nepravilnosti", potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Pošto nepravilnosti budu otklonjene "po proceduri" će se te firme naći na listi izvoznika mesa i mesnih prerađevina u Rusiju.

Mediji u Srbiji prenose da se radi mesnim industrijama “Carnex”, “Matijević”, “Big Bull Foods” i “Zlatiborac”, kao i da zabrana uvoza važi od 4. juna.

Te kompanije su saopštile da čine sve što mogu da privremena suspenzija izvoza njihovih proizvoda na rusko tržište bude otklonjena i navode da se razlozi koji su do toga doveli mogu razrešiti u veoma kratkom roku.

Reč je, kako se navodi, o odluci ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor kojom se privremeno obustavlja od 4. juna uvoz proizvoda srpskih kompanija, a problem je nastao, tvrde u saopštenju, zbog neusaglašenosti procedura s ruskim normativno-tehničkih uslovima.

Kompanije koje su privremeno stavljene na listu suspendovanih izvoznika već u ovom trenutku rade na ispunjavanju svih zahteva, sarađuju međusobno i sa svim relevantnim institucijama države, te su uvereni da će vrlo brzo ispuniti sve zahteve koji se tiču usklađenosti s industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!