Energetika

Rusija od sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte zaradila 120 milijardi dolara

Rusija je zaradila skoro 120 milijardi dolara dodatnog prihoda zahvaljujući sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte.

"Tokom dve godine važenja sporazuma ''OPEK +'', Rusija je ostvarila najmanje 120 milijardi dolara dodatnog prihoda, prema procenama", rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak u intervjuu za poslovni dnevnik Komersant, prenosi Raša tudej.

On je naveo da niske cene nafte stvaraju dodatne probleme državnom budžetu i celokupnoj ekonomiji, i da njihov nagli pad može da utiče na nacionalnu valutu i stopu inflacije.

"Iz tog razloga je važna procena efekata koje ima saradnja sa državama OPEK-a po ekonomiju naše zemlje", dodao je Novak.

Stabilnost tržišta u prvoj polovini naredne godine može se obezbediti smanjenjem proizvodnje nafte, smatra ruski ministar, koji ne isključuje mogućnost produžetka važenja postojećeg sporazuma između naftnog kartela i njegovih saveznika.

“Ne mogu da prognoziram period važenja ugovora članica i nečlanica OPEK-a, treba da pratimo aktuelna kretanja na tržištu nafte. Međutim, važno je to da će se saradnja nastaviti u jedno ili drugoj formi, jer je prethodni sporazum potvrdio svoju svrsishodnost“, rekao je Novak.

Sporazum između 15 članica OPEK-a i partnerskih zemalja, na čelu sa Rusijom, koji je zaključen početkom decembra 2018. godine na sastanku u Beču, predviđa smanjenje proizvodnje sirove nafte za 1,2 miliona barela dnevno (bpd) tokom prvih šest meseci iduće godine, prenosi Tanjug.

Novi sporazum praktično dolazi kao nastavak prethodnog, koji je potpisan krajem 2016. godine, s ciljem smanjenja pumpanja nafte za oko milion barela dnevno usled sunovrata cena tog energenta koji je počeo polovinom 2014. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!