Energetika

Rusija na drugom mestu po isporukama gasa Evropi

Rusija se nalazi na drugom mestu po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu, odmah nakon Katara, saopštio je potpredsednik ruske vlade Sergej Prihodko.

Prihodko je podsetio da će Rusija, polazeći od tekućih uslova na tržištu, kako se očekuje, ove godine održati pokazatelj po isporukama gasa gasovodom u Evropu na nivou rekordne 2018. godine.

Osim toga, po isporukama tečnog prirodnog gasa u zemlje EU Rusija, takođe, ulazi među lidere, zauzimajući drugo mesto nakon Katara", dodao je on.

Međunarodna grupa uvoznika tečnog prirodnog gasa u aprilu je objavila izveštaj u kojem se navodi da su najveći isporučioci tečnog prirodnog gasa na tržište Evrope u 2018. godini postali Katar (16,42 miliona tona), Alžir (9,29 miliona tona) i Nigerija (9,07 miliona tona). Pritom, izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište prošle godine je dostigao 4,43 miliona tona, SAD 2,7 miliona tona, prenosi B92.

U isto vreme, krajem jula Evropska komisija je objavila izveštaj o implementaciji trgovinskih sporazuma sa SAD koji su postignuti godinama ranije. Prema informacijama komisije, 2019. godine treći po veličini isporuka tečnog prirodnog gasa u EU su SAD sa 12,4 odsto od ukupnog uvoza navedenog gasa u EU.

"Rusija je najveći i najpouzdaniji isporučilac "plavog goriva" u Evropu. Prošle godine su isporuke ruskog gasa na evropsko tržište iznosile 201,9 milijardi kubnih metara. Uzimajući u obzir realnu situaciju u svetu i na tržištu, prognozira se da će 2019. godine oni biti blizu tog pokazatelja", rekao je Prihodko.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!