Razvoj

Rusija hoće sopstveni internet

Rusija je proteklih nekoliko godina, malo-pomalo, uvodila sve stroža pravila za upotrebu interneta. Iako je njena kontrola daleko od kineske, velike informatičke kompanije moraju da se prilagode i poštuju ruske zakone ili rizikuju izbacivanje iz zemlje. Čini se, međutim, da bi u Kremlju mogli da odu i korak dalje.

Ruski predsednik Vladimir Putin svesrdno podržava predlog zakona nazvanog "Suvereni internet", koji bi zapravo udario temelje za stvaranje ruskog interneta. Tačnije, ukupni saobraćaj u ruskom sajber prostoru bio bi kontrolisan iz glavnog kontrolnog centra.

Iz Kremlja se pravdaju argumentom da to predstavlja odbrambeni odgovor na novu američku kibernetičku strategiju, koja dozvoljava preduzimanje ofanzivnih mera protiv Rusije i drugih zemalja iz kojih dolaze sajber napadi ili pretnje.

Tako bi RuNet - kako bi se novi internet zvao, mogao da nastavi da funkcioniše čak i kada bi SAD pokušle da uvedu digitalnu izolaciju Rusije, prenosi B92.

Međutim, protiv ovog predloga su i korisnici i provajderi interneta, koji smatraju da to baš i nije najbolje rešenje. Korisnici upozoravaju da bi uvođenje RuNet-a ograničilo njihove i tako ograničene slobode, dok operateri ističu da bi gradnja takvog alternativnog interneta stajala milijarde rubalja.

Stručnjaci za internet bezbednost upozoravaju da bi stvaranje takvog centralizovanog RuNet-a Rusiju učinilo još ranjivijom, zbog toga što bi postojalo jedno centralno mesto koje bi trebalo napasti pa da ceo ruski internet prestane sa radom.

Oni, takođe, ističu da bi sistemi za nadzor i filtriranje sadržaja, koje bi trebalo rasporediti po RuNet-u, mogli da doprinesu usporavanju protoka informacija. I to ne samo u Rusiji, već i u ostatku sveta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!