Energetika

Rusija će finansirati povezivanje Srbije na “Turski tok”

Tokom predstojećeg susreta dva predsednika, Vučića i Putina, mogli bi da se utanače detalji pomoći Rusije oko gradnje gasovoda preko Srbije, koji bi koštao neuporedivo manje, jer se ponavlja osnovni deo puta propalog gasovoda „Južni tok”.

Najava Alekseja Milera, predsednika Upravnog odbora ruskog gasnog giganta „Gasprom”, da bi sa srpskom stranom učestvovali u razvoju novih gasno-transportnih sistema, s obzirom na to da će izgradnja deonice gasovoda između Rusije i Turske stvoriti mogućnost za dodatne količine gasa za zemlje regiona, uključujući i Srbiju, mogla bi našoj zemlji konačno da reši probleme drugog pravca snabdevanja gasom.

Kako nezvanično saznaje „Politika” iz izvora upućenih u gasne prilike, ruska strana bi finansijski pomogla povezivanje Srbije na drugu liniju gasovoda „Turski tok”, koja bi išla preko Bugarske i naše zemlje do Mađarske. Optimizam da bi kroz Srbiju za dve godine moglo da poteče između osam i 10 milijardi kubika gasa, preko Bugarske sa kojom Beograd ima dogovorenu interkonekciju, uneo je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je nedavno određene količine gasa iz ovog pravca ponudio BiH i Hrvatskoj, pa Prištini, ako ga, kako je rekao, želi.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!