Industrija

“Rusalu” ukinute sankcije, ali Deripaska odlazi

Na odluku SAD da ukinu sankcije ruskom “Rusalu”, najvećem svetskom proizvođaču aluminijuma pored Kine, uglavnom se gleda kao na božićni poklon kompaniji.

Ali i kao poklon njenim kupcima širom sveta i ruskoj berzi.

Međutim, suvlasniku i osnivaču Olegu Deripaski biće pomešana osećanja u vezi sa ovom odlukom, s obzirom da dogovor podrazumeva da se on odrekne kontrole u svojoj vrednoj aluminijumskoj imperiji kako bi se ona vratila normalnom poslovanju, dok će on ostati na crnoj listi koja sadrži i imena nekih narko-bosova, piše Rojters.

To je izazov za Deripasku, koji je nekada bio najbogatiji čovek u Rusiji, pošto nije nikada bio u situaciji da prodaje većinski paket akcija. Svoju imperiju počeo je da gradi tokom „aluminijumskih ratova" devedesetih u kojima je, nakon pada Sovjetskog Saveza, vodio nekoliko bitki protiv rivala.

Sada mora da smanji udio u svojoj En%2B grupi sa 70 odsto na manje od 45 odsto bez ikakvog obeštećenja.

Tržišna vrednost kompanije En, koja upravlja udelom u “Rusalu” zajedno sa Deripaskinom imovinom, pre godinu je bila osam milijardi dolara, ali je sada pala na oko tri milijarde dolara. Deripaskina imovina će ostati blokirana.

„On ne prodaje, nego poklanja", kazao je Rojtersov izvor blizak Deripaski.

Ruski tajkun je za osam meseci postigao dogovor sa američkim ministarstvom finansija da se ukinu sankcije – što je kratak period za proces koji je mogao trajati godinama, kazao je ovaj izvor, prenosi Seebiz

Deripaskin predstavnik je odbio da komentariše dogovor.

Deripaska i njegove najveće kompanije su se našle na crnoj listi američkog ministarstva finansija u aprilu. Vašington je tada saopštio da nekoliko ruskih tajkuna ostvaruje profit na osnovu bliskosti sa Kremljom koji širom sveta sprovodi „zlonamerne aktivnosti".

Deripaska je sankcije koje su mu uvedene nazvao „neosnovanim, smešnim i apsurdnim".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!