Centralna banka Rusije je donela odluku da preduzme mere da podrži finansijsku stabilnost, pošto je ruska imovina na berzama naglo pala usled straha od razvoja geopolitičke situacije nakon što je Moskva poslala, kako kaže, "mirovne snage" u istočnu Ukrajinu.

U nastojanju da pomogne finansijskom sektoru da lakše podnese povećanu volatilnost, centralna banka je objavila da je poslovnim bankama dozvoljeno da od 18. februara do oktobra koriste tržišnu vrednost akcija i obveznica u svojim portfeljima u izveštajima o zaradi.

Ruska rublja je pala na početku trgovanja na najniži nivo prema dolaru u poslednjih više od 15 meseci, ali se kasnije blago oporavila.

Pad ruske valute je usledio nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost Donjecka i Luganska i da pošalje ruske trupe u ta dva regiona u istočnoj Ukrajini.

Rublja je u ponedeljak zabeležila najnižu vrednost prema dolaru od izbijanja pandemije kovida 19, pritisnuta strahovanjem Zapada da bi Putinov potez o priznanju nezavisnosti dva regiona i slanju vojske da "očuvaju mir" mogao da nagovesti veliki rat, prenosi RTV.

Na trgovanju na Moskovskoj berzi danas u 6:13 časova po srednjoevropskom vremenu, rublja se oporavila za 0,2 posto prema dolaru na 79,64 rublje, nakon pada na 80,5825 rubalja za dolar na početku trgovanja, na najnižu nivo od 2. novembra 2020.

Ruska valuta se takođe oporavila prema evru za 0,2 procenta na 90 rubalja, nakon što se na otvaranju berze trgovala po kursu od 90,95 rubalja za evro, najnižem od aprila 2021. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!