Društvo

ROK OPERA pod zvezdama

Neobičan spoj klasične rok muzike i gvozdene opere doveo je do toga da muzički spektakl “ROK OPERA“ već nekoliko godina spaja ne samo muzičke žanrove već i različitu publiku. Ovoga puta, kao i uvek u saradnji Opere Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog Big Benda 22 antologijska muzička hita rok grupa slušaćemo na otvorenom i to na krovu Tržnog centra Promenada.

Rok opera izlazi u grad 26. juna koncertom pod zvezdama na krovu Tržnog centra Promenada i pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika.

“Izuzetno smo srećni što je publika prepoznaje istinski kvalitet, jer je koncept Rok opere podjednako pristupačan za sve generacije, posebno za one koji žele da se otrgnu od nametnutih merila. Tokom ovog projekta postavili smo nove standarde izrade muzičkih aranžmana, interpretacija i samog muziciranja, jer smo izašli iz pozorišnih i akustičnih sala“, kaže Vrtačnik.

Koncertom se odražava duh autora i jedne slavne epohe rok muzike , u kojoj  su poznata imena ušla u rokenrol kuću slavnih, i vremena kada su nastali neprevaziđeni hitovi i himnični refreni koji su se prenosili od 70-ih godina na ovamo. Sama pomisao da 50 izvođača izvodi muziku Led Cepelina, Dip Parpla, Kvina,Bitlsa, Pink Flojda,Van Halena, Dorsa, Europe,Tine Tarner i drugih svetskih grupa ostavlja utisak da se radi o još neviđenom muzičkom spektaklu na našim prostorima.

“To nije repertoar koji očekujete da ume izvede Opera ili čitav hor i orkestar. I baš je u tome naše prednost. Čini mi se da smo u period koji je za nama itekako pokazali da slušamo sopstvenu publiku i da pokušavamo mi da dodjemo do publike, a ne ona do nas, kako su kod nas inače naviknuta pozorišta. Mi smo nacionalni teatar, imamo izuzetno iskusne, talentovane i školovane muzičare i pevače i zato verujemo da nam je jedan od zadataka i da obrazujemo i u pozorište dovorimo mladu publiku, a to možemo malim koracima i njihovim jezikom. I, tako i dolazi do ovako neobičnog spoja,” objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Cilj je da u narednom periodu što veći broj ljudi oseti posebnu energiju i atmosferu koju donosi koncert na kome antologijske rok hitove izvode vrhunski solisti u pratnji orkestra profesionalnih muzičara klasične muzike, stoga je izuzetno važna podrška i privrednog sektora i kompanija kao što je Promenada, navode u Pozorištu.

Rok opera uspeva da spoji naizgled nespojivo kada su u pitanju muzički žanrovi, ali je najvažnije da privlači publiku različitih senzibiliteta, pa u ovom spektaklu podjednako uživaju i poklonici rokenrola i ljubitelji klasične muzike.

Zato više od 60 vrsnih muzičara nastavlja rad na kreiranju novih muzičkih poslastica kojima će počastiti publiku širom zemlje i regiona.

Dirigent i autor muzičkih aranžmana je Fedor Vrtačnik, a kao vokalni solisti nastupaju Danka Adamov,   Dragana Keller, Zoran Šandorov, Mattia Zanatta, Nikola Mijić I  članovi Hora Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Koncert traje 120 minuta, a karte su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!