Hardver

Roboti poneli olimpijsku baklju u Južnoj Koreji

Samo dva meseca pre nego što će se Zimske olimpijske igre održati u Pjongčangu u Južnoj Koreji, olimpijska baklja putuje zemljom, te prolazi kroz ruke sportista, članova dečjih bendova, te ponosnih građana.

Priliku da ponese baklju dobio je i humanoidni robot HUBO, a u svom rodnom mestu – Naprednom institutu za nauku i tehnologiju u gradu Daejeon.

Tom prilikom je prevalio razdaljinu od nešto više od 152 metra, došao do drvenog zida koji je bio obojen tako da izgleda kao da je od cigala, bušilicom probušio jedan deo, te noseći baklju prošao kroz zid, da bi je predao svom kreatoru – profesoru Oh Jun-Hou.

HUBO se uglavnom koristi prilikom akcija spasavanja, a visok je nešto više od jednog metra, te predstavlja jednog od 85 robota koje Olimpijski komitet koristi za obezbeđivanje prostora, razmenu informacija, slikanje murala, te čišćenje.

Pošto je HUBO predao baklju, profesor Ho ju je dalje prosledio FX-2 robotu koji je konstruisan tako da u njega može da se smesti osoba koja njim upravlja, a koji je visok preko dva metra, a težak oko 272 kilograma.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!