Berza

Ripple pretekao Ethereum – Postao druga najvrednija kriptovaluta

Kripotovaluta Ripple je zabeležila neverovatne rezultate rasta i tako postala druga najvrednija digitalna valuta.

Ta relativno nepoznata kriptovaluta, poznata i pod nazivom XRP, sada vredi oko 2,60 američkih dolara, a tržišna kapitalizacija joj premašuje 100 milijardi dolara. Početkom decembra ripple je vredeo samo 25 centi.

Bitkoin je još uvek znatno skuplji. Naime, trenutno njegova vrednost varira oko cifre od 15.000 dolara, a tržišna kapitalizacija mu je iznad 250 milijardi dolara.

Ripple, za razliku od bitkoina, kontroliše kalifornijska kompanija "Ripple". Prema izveštajima, sadašnji i bivši rukovodilac "Ripple"-a preko noći su zahvaljujući uspehu Ripplea postali milijarderi.

Ripple je u promet pušten 2012. godine kako bi se olakšale svetske finansijske transakcije. Za razliku od drugih kriptovaluta, Ripple je povezan s legitimnim bankama. Ripple koriste Santander (SANPRA), Američka banka (BAC) i UBS.

Rippleovu tehnologiju u poslednjih nekoliko sedmica usvojile su i kompanije za finansijske usluge iz Japana i Južne Koreje, zbog čega je takođe dobio na vrednosti.

Prema ulagaču Stephenu Powagi iz kompanije Blockchain Momentum, Ripple i slične valute ulagačima su privlačne zbog svoje niske cene.

Za razliku od Bitcoina, Ripple ne stvaraju korisnici ”kopanjem”, već potpunu kontrolu nad njim ima pomenuta kalifornijska kompanija.

Prvobitno je stvoreno 100 milijardi Rippleova, a u opticaju ih je trenutno 38 milijardi. Upraviteljska kompanija može da izda iznos do jedne milijarde novčanica mesečno, što bi, prema Powagi, moglo prezasititi tržište.

Ako kompanija odluči da krene tim tempom, količina Ripplea udvostručiće se u sledeće četiri godine, upozorava Powaga.

“Neki od novijih učesnika na tržištu ne uzimaju u potpunosti u obzir potencijal za inflaciju” kaže Powaga.

Prema Rippleu, prekogranična plaćanja za koja su Bitcoinu potrebni sati, a tradicionalnim oblicima plaćanja dani, Ripple rešava u sekundama. Slično Bitcoinu, platna mreža Ripplea, RippleNet, takođe koristi tehnologiju blockchaina.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!