Energetika

“Rio Tinto” prodao rudnike kineskoj kompaniji “Jankoal”

Anglo-australijski rudarski gigant “Rio Tinto” računa na dodatna sredstva od prodaje većine svojih rudnika uglja u Australiji kineskoj kompaniji “Jankoal” za 2,45 milijardi dolara, navodi AFP. I

Inače, “Rio Tinto” je u prvih šest meseci ove godine uvećao neto dobit za 93 odsto zahvaljujući skoku cena rude gvožđa.

Neto profit je u prvih šest meseci 2017. godine skočio na 3,31 milijardu dolara, u odnosu na 1,71 milijardu dolara iz istog perioda prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

Istovremeno, dobit kompanije iz osnovne delatnosti je porasla za 152 odsto na 3,94 milijarde dolara. "Ovo su odlični rezultati. Najavljujemo i potpuni povraćaj tri milijarde dolara gotovine akcionarima za prvo polugodište", navodi se u saopštenju generalnog direktora kompanije Žan-Sebastjena Žaka.

Kao što su prognozirali analitičari, “Rio Tinto” će investitorima isplatiti privremenu dividendu u iznosu od 1,1 dolara po akciji u odnosu na 45 centi iz istog perioda prošle godine, čime će ukupan iznos isplaćen akcionarima dostići dve milijarde dolara, što je rekord za tu kompaniju.

Rudarski gigant je, takođe, saopštio da će potrošiti još jednu milijardu dolara na otkup sopstvenih akcija na Londonskoj berzi do kraja ove godine.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!