Industrija

“Rio Tinto” planira izgradnju rudnika 2022. godine

Kompanija “Rio Sava Exploration” do sada je u projekat Jadar uložila 250 miliona dolara.

Za ovu godinu je opredeljeno još 200 miliona dolara, rečeno je na prezentaciji ovog projekta, oko koga se u javnosti podiglo dosta prašine.

Kako je naglasila Vesna Prodanović, generalna direktorka ove kompanije, koja je zapravo lokalna kompanija “Rio Tinta”, projekat Jadar podrazumeva pre svega izgradnju rudnika i to podzemnog. Njegova izgradnja bi trebalo da počne početkom sledeće godine i da se završi 2026.

Plan je da Jadar proizvodi litijum-karbonat, pogodan za proizvodnju litijumskih baterija koje se koriste za pogon električnih automobila.

Vesna Prodanović je istakla da je koncentracija litijuma pronađena u dolini Jadra i koji je po tome i dobio ime jadarit, takva da je njegova eksploatacija ekonomski isplativa. Ovo nalazište, rekla je ona, predstavlja oko 10 odsto svetskih ležišta litijuma.

Naglasila je da će se njegova eksploatacija u okolini Loznice, koja će biti podzemna, mnogo razlikovati od površinskih iskopavanja, a ta razlika se odnosi i na uticaj na životnu sredinu, prenosi B92.

"Jadar je mnogo više od rudarskog projekta. On je i industrijski koncept, što se vidi i iz sastava ukupne investicije, gde će od milijardu i po evra, 30 odsto činiti rudarski deo a dve trećine će otići za industrijsko postrojenje koje je nadzemno", objasnila je  Prodanović.

Do kraja godine trebalo da se završi kupovina zemljišta, izrada tehničke dokumentacije kao i da se završi i odbrani studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine.

Rezerve litijuma iznose nešto više od 158 miliona tona. Rudnik bi, kako je rečeno, trebalo da radi oko 50 godina

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!