Energetika

Rezerve velikih naftnih kompanija biće iscrpljene za 15 godina

Dokazane rezerve nafte i gasa velikih naftnih kompanija troše se alarmantno brzo i suočavaju se sa rizikom da budu iscrpljene za manje od 15 godina.

Kapaciteti novih nalazišta ne mogu da nadoknade potrošene količine, upozorava norveška analitička kompanija “Rystad Energy” u najnovijoj analizi.

Grupa najvećih svetskih proizvođača nafte, nazvana "Big Oil", izgubila je prošle godine 15 odsto rezervi u zemlji, a preostale količine će uz sadašnji tempo pumpanja biti potrošene za manje od 15 godina, osim ako grupa ne otkrije više novih komercijalnih nalazišta, prenosi B92.

Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi da stvori ozbiljne probleme grupi "Big Oil", koja uključuje ExxonMobil, British Petroleum, Royal Dutch Shell, Chevron, Total i Eni, da održe stabilne nivoe proizvodnje u narednim godinama, što će se odraziti na pad njihovih prihoda, navodi Rystad i dodaje da to predstavlja veliku pretnju za finansiranje planova energetske tranzicije te grupacije.

Dokazane rezerve kompanija iz sastava "Big Oil" pale su za 13 milijardi barela ekvivalenta nafte 2020. godine, kao rezultat znatnog pogoršanja cena, a ovogodišnja istraživanja nisu dobro krenula, piše u analizi norveške energetske konsalting kompanije, prenosi B92.

Obim novootkrivelih nalazišta u svetu iznosio je u prvom kvartalu ove godine 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte, što je najmanje u poslednjih sedam godina.

Prodaja nafte i gasa i dalje će dominirati u poslovnim modelima vodećih evropskih kompanija, koje se sve više fokusiraju na energetsku tranziciju.

"Sposobnost grupe 'Big Oil' da generiše buduće prihode i dalje će zavisiti od količine nafte i gasa koje kompanije imaju na raspolaganju za prodaju. Ako rezerve nisu dovoljno visoke da održe nivo proizvodnje, kompanijama će biti teško da finansiraju skupe projekte energetske tranzicije, što će za posledicu imati usporavanje njihovih planova za čistu energiju“, navodi se u analizi “Rystad Energy”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!