Računovodstvo i finansije

Revizija otkrila velike gubitke "Agrokora", Ramljak podneo krivičnu prijavu

Revidirani konsolidovani izveštaj “Agrokor Grupe“ za 2016. i prethodne dve godine pokazao je da je imovina „Agrokora“ manja za 21,7 milijardi kuna (2,89 milijardi evra) nego što su pokazivale poslovne knjige kompanije u vreme Ivice Todorića, rekao je vanredni poverenik Vlade Hrvatske za taj koncern, Ante Ramljak.

Obaveze koncerna premašuju imovinu (negativni kapital) za 14,5 milijardi kuna (1,93 milijarde evra), a poslovni gubitak u 2016. je iznosio 11 milijardi kuna (1,46 milijardi evra), naveo je Ramljak na predstavljanju revidiranih konsolidovanih finansijskih izveštaja „Agrokora“, koje je uradila revizorska kuća „Prajsvoterhaus Kuper“ (PwC).

Pored toga, revizija je otkrila da je poslovni gubitak u 2015. iznosio 3,6 milijardi kuna (479,8 miliona evra), dok je u knjigama bila prikazana dobit od 1,2 milijarde kuna (oko 160 miliona evra), prenosi Jutarnji list.

Ovlašćeni revizor PwC je pismom obavestio vanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenim tokom revizije, koje mogu ukazivati na potencijalne protivzakonite radnje.

Te nepravilnosti uključuju: prikrivanje primljenih pozajmica / kredita, prikrivanje troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku, nepravilna klasifikacija imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala, nepravilno prikazivanje datih pozajmica kao novča i novčanih ekvivalenata.

U izveštaju revizije se navodi da je „Agrokor grupa“, konsolidovano, imala prošle godine 41,7 milijardi kuna ukupne imovine (5,46 milijardi evra) i 56,2 milijardi kuna obaveza (7,46 milijardi evra).

U 2015. godini, imala je 52 milijarde kuna imovine (6, 9 milijardi evra) i 54,9 milijardi kuna obaveza (7,3 milijarde evra), što je minus od 2,9 milijardi kuna (386,5 miliona evra), dok je u knjigama iz vremena Todorića prikazano da odnos kapitala prema obavezama daje plus od 7,5 milijardi kuna (999,6 miliona evra).

Nakon predstavljanja izveštaja, Ramljak je saopštio da je podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u „Agrokoru“, protiv lica koja su 2016. godine bila u upravi kompanije.

Ivica Todorić je, uoči objave revidiranih finansijskih izveštaja „Agrokora“, zapretio da će Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske krivično prijaviti Antu Ramljaka, vanrednog poverenika vlade za „Agrokor“, i ljude iz koncerna.

Izvor: Tanjug

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!