Agro svet

Rešenje problema sa taksama na voće i povrće za dva do tri dana

Ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić očekuje da će za dva do tri dana biti rešen problem sa taksama na uvoz voća i povrća, koje je Hrvatska uvećala 22 puta za zemlje, koje nisu članice Evropske unije i dodao da nikome ne odgovara zaoštravanje situacije.

"Nikome ne odgovara ovo zaoštravanje i da ova situacija traje dugo, jer od trgovinskog rata se na kraju broji samo šteta i tu niko ne može da profitira", rekao je Ljajić na TV Pink.

Ministar je kazao da su kontramere "poslednja nužna akcija koju će preduzeti" i dodao da je već počeo da se sprovodi inspekcijski nadzor, koji je povećan u odnosu na neku normalnu situaciju, jer se tako želi da pokaže da su uvedene hrvatske mere besmislene.

Ljajić je pozitivno ocenio najavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da očekuje da će se rešenje pronaći još ove nedelje.

Ministar je dodao da će Srbija insistirati da kontrole ne budu po vrsti voća i povrća, nego po kamionu i da će tražiti da se te cene ujednače sa cenama zemalja Evropske unije i zemalja u regionu.

"Evropska komisija će sigurno zahtevati od svake zemlje da te cene budu istovetne, bila to članica ili kandidat", kazao je Ljajić i dodao da su "svi u Evropskoj komisiju istakli da mere Hrvatske krše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!