Svet građevinarstva-nekretnina

Renovira se najveća sala u “Palati Srbija”

Sala „Srbija“ (nekadašnja sala „Jugoslavija“), najreprezentativnija prostorija Palate Srbija, koja se prostire na osam ari, prepoznatljiva po monumentalnim freskama i impresivnom tavanicom u vidu rozete sa čeličnim kracima, nakon više od pola veka postojanja biće renovirana na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz podršku Udruženja osiguravača Srbije.

Tim povodom ministar Zoran Đorđević i generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović potpisali su Ugovor o  donaciji koju čini izvođenje radova na renoviranju poda sale „Srbija“, u Palati „Srbija“, u vrednosti od 1.765.706,40 dinara.

Svi podovi u Palati Srbija, koja ima karakter svojevrsne galerije jugoslovenske umetnosti 20. veka, a čija istorija pokazuje složenost političkih, društvenih, kulturnih i umetničkih okolnosti, izrađeni su od skupocenih materijala.

Ministar Đorđević rekao je da su se u zgradi Palata Srbija u prošlosti dešavali veliki i značajni događaji, a da će tako biti i u budućnosti, te da je iz tog razloga ona veoma značajna za sve građane Srbije.

„Ova zgrada predstavlja kulturno i istorijsko zdanje Srbije koje treba da se čuva zauvek. Iako nismo nadležni za održavanje ove zgrade, hteli smo da pokažemo odgovornost prema onome što je za našu zemlju od posebne važnosti“, rekao je ministar i dodao da je u budućnosti u planu da se, pored sale „Srbija“, koja je najveća, rekonstruišu i ostale sale, ali će sve zadržati prvobitan izgled.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović rekao je da mu je drago što je imao priliku da učestvuje u ovoj ideji i da je udruženje uvek na raspolaganju državi kada je u pitanju bilo koji vid podrške.

„Ovo za nas nije donacija, već čast. Drago nam je što ćemo na ovaj način biti deo istorije i što ćemo vratiti stari sale „Srbija“, odnosno mestu gde su se okupljali i gde će se i dalje okupljati najveći svetski državnici“, istakao je Jovanović. 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!