Industrija

“Renault” planira da proda svoj udeo u “Nissan”-u?

Francuski proizvođač automobila “Renault” razmatra prodaju dela svog vlasničkog udela japanskoj kompaniji “Nissan”.

Na taj korak odlučio bi se kako bi prikupio nekoliko milijardi evra potrebnih za prelazak na proizvodnju električnih vozila.

Sam “Nissan” je možda voljan da kupi deo od 1,83 milijarde akcija koje “Renault” poseduje u japanskoj kompaniji, prenose mediji.“Renault” bi, kako se navodi, mogao takođe da potraži druge kupce za deo svog 43-procentnog udela u “Nissan”-u.

Akcije kompanije “Renault” skočile su za čak 8,3 odsto na berzi u Parizu, nakon objave ove vesti, prenosi Dnevnik.

Smanjenjem svog udela u “Nissan”-u, vrednog 7,1 milijardi evra, “Renault” će se naći u situaciji "hoda po tankoj žici", balansirajući između očuvanja tog 23-godišnjeg partnerstva i rizika da se ono raspadne.

Iskrivljena uzjamna struktura vlasničkih odnosa, u kojoj “Nissan” poseduje samo 15 posto vlasništva u “Renault”-u i nema pravo glasa, bila je bolna tačka razdora među “Nissan”-ovim rukovodiocima godinama unazad.

Ova prodaja bi mogla da pomogne finansiranju velikih strukturnih promena u “Renault”-u, koje glavni izvršni direktor Luka de Meo skicirao u februaru ove godine, i da ublaži dugogodišnje tenzije između dve partnerske kompanije, ocenjuju analitičari.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!